De Verwanten

//HET SPIRITUELE DOEL EN ZIN VAN HET BESTAAN.//
 De Verwanten wil een podium geven aan het idee over ziel en geestverwantschap in haar diverse verschijningsvormen. Over in relatie zijn met ons-zelf, de ander en alles wat ons omgeeft.

PRIKBORD

Unknown-7

*SCHRIJF EEN REACTIE, EEN MEDEDELING, EEN OPROEP, EEN IDEE, EEN SCHERPE OF VRIENDELIJKE OBSERVATIE, EEN BEMOEDIGENDE OF INZICHTGEVENDE TEKST, ETC.

*VOOR EEN UITGEBREIDER VERHAAL, OF EEN COLUMN, KIES DAN VOOR DE PAGINA BOVEN IN DE SITE:  COLUMNS

*ALS JE WIL REAGEREN OP EEN DISCUSSIE/GESPREK KIES DAN: BEANTWOORDEN VOOR EEN DIRECTE REACTIE OF KIES EERST VOOR:
TOON ALLE SUBREACTIES   ZODAT JE OP IEDEREEN KUNT REAGEREN DIE AAN DE GEDACHTEWISSELING OVER BEPAALD ONDERWERP MEEDOET.
ZO NIET: SCHRIJF NIEUW PRIKBORDBERICHT

*VUL NAAM IN  OF ALLEEN VOORNAAM
*MAILADRES MAG, MAAR HOEFT NIET
*ALS JE EEN MAIL WILT KRIJGEN DAT ER EEN REACTIE IS, VERGEET DAN NIET DAT IN TE VULLEN VOORDAT JE OP //REACTIE PLAATSEN// DRUKT.
/REACTIES OP MIJN REACTIES/ OF OP ALLE REACTIES.

Even de gegevens invullen. Alleen (voor)naam en X bij ben geen robot.

Meer dan 1 link in plaatsing wordt geweigerd i.v.m. spam.

 

(Visited 10.832 times, 1 visits today)

(800 Reacties)

 1. Ieder zoekt stilte, tenminste de mens die zichzelf zoekt. Zo heb ik ook gedacht . Mijn inzicht is gekomen, de ervaring dat de stilte niet daar te vinden is ....
  Lees meer

  Ieder zoekt stilte, tenminste de mens die zichzelf zoekt.
  Zo heb ik ook gedacht .
  Mijn inzicht is gekomen, de ervaring dat de stilte niet daar te vinden is .
  De dagen dat ik besloten had in eigen stilte door te brengen werden altijd weer doorkruist. In mijn gedachten verlangde ik naar de rust die waarschijnlijk mij dan toch zeker daarna gegund zou zijn.
  Het inzicht kwam tot mij, dat de mens in zijn daden de liefde, de wijsheid en de innerlijke rust vind en zich kan ontwikkelen.

  Geniet van jullie rust en vakantie!

 2. http://nos.nl/op3/artikel/2008022-mijn-900-wachtwoorden-staan-op-de-chip-in-m-n-hand.html De antichrist in haar werking . De mens als verlengstuk van de voortschrijdende techniek. Vergiftiging van onze voeding, verplicht inenten, digitale kinderdag verblijven, vroegtijdig bevriezing van creatieve vermogens bij...
  Lees meer

  http://nos.nl/op3/artikel/2008022-mijn-900-wachtwoorden-staan-op-de-chip-in-m-n-hand.html

  De antichrist in haar werking . De mens als verlengstuk van de voortschrijdende techniek. Vergiftiging van onze voeding, verplicht inenten, digitale kinderdag verblijven, vroegtijdig bevriezing van creatieve vermogens bij baby’s en jonge kinderen! vernietiging van het individu , vernietiging van de ziel . Het gaat mij zo aan het hart….

 3. Rilde. . Men moet de dingen aan de eigen, stille, ongestoorde ontwikkeling over laten, die diep van binnen komt en die zich door niets laat haasten of versnellen; eerst volledig...
  Lees meer

  Rilde. .

  Men moet de dingen aan de eigen, stille,
  ongestoorde ontwikkeling over laten,
  die diep van binnen komt
  en die zich door niets laat haasten of versnellen;
  eerst volledig rijpen – en daarna baren…

  Rijpen zoals een boom die zijn sapstroom niet stuwt
  en die rustig in de lentestormen staat,
  zonder angst, dat er straks geen zomer kan komen.
  Die zomer komt toch!

  Maar hij komt alleen bij de geduldigen
  die leven alsof de eeuwigheid voor hen ligt
  zo zorgeloos stil en wijds…

  Men moet geduld hebben
  tegen de onopgeloste zaken in ons hart
  en proberen de vragen zelf lief te hebben,
  als gesloten kamers,
  en als boeken die in een zeer vreemde taal
  geschreven zijn.

  Het komt er op aan alles te leven.
  Als je de vragen leeft,
  dan leef je misschien langzaam maar zeker
  zonder het te merken
  op een goede dag
  het antwoord in.

  (naar: ‘Was mich bewegt’
  Rainer Maria Rilke (1875 – 1926)

 4. Ik schreef over het Wonder van de ontmoeting. Een wezenlijke ontmoeting waar alle angst, dwang en conventie wegvalt in een onderling vertrouwen en een gevoel van gelijkheid…… Nu vandaag gebeurde...
  Lees meer

  Ik schreef over het Wonder van de ontmoeting. Een wezenlijke ontmoeting waar alle angst, dwang en conventie wegvalt in een onderling vertrouwen en een gevoel van gelijkheid……
  Nu vandaag gebeurde er weer een ander Wonder. Dat vond plaats in het schuurtje van de stiltetuin.
  In de vroege ochtend vond ik de eitjes en aan het eind van de dag bevolkten de jonkies het nest, hongerig en vol leven. De vogel moeder keek in vertrouwen toe.
  Er gebeuren veel nare dingen in de wereld dat zal niemand ontkennen en daarom is het zo belangrijk om niet voorbij te gaan aan het Wonder dat er ook net zo goed is. Het Wonder ligt vooral in het alledaagse leven:

  In de eitjes die uitkomen, in de boom die opeens in bloei staat, honden die blij rennen over het strand, hand in hand met een kind, een oude man die naar je glimlacht, onverwachts bezoek of even een blik van herkenning in de ogen van de ander, etc.
  Een gevoel van dankbare vreugde kan dan omhoog stromen, omdat de geest die achter de materie verborgen ligt zich even laat kennen.

  Hebben jullie nog een wonder gezien vandaag of gisteren?

 5. Avatar
  Karel Verweis

  25 maart 2017 om 11:38

  Hoe kan je lid worden van Spirituele vrienden-de Verwanten?
  Staan daar ook uw artikelen en kan je daar vragen stellen
  Bedankt en groet Karel

 6. Wat een geweldige site zeg. Via FB groep hier belandt . Uren gelezen en dat als niet lezer. Vooral artikel over vriendschap en verwante zielen mooi! Geen gezweef maar doorleefde...
  Lees meer

  Wat een geweldige site zeg. Via FB groep hier belandt . Uren gelezen en dat als niet lezer. Vooral artikel over vriendschap en verwante zielen mooi! Geen gezweef maar doorleefde ervaring. Ook het artikel over de kracht van de vrouw indrukwekkend Al met al bedankt dat ik hier soms mag zijn.

  • Avatar
   Karel Verweis

   25 maart 2017 om 10:35

   Helemaal mee eens!
   Ieder leest wat voor hem of haar van belang is. Voor mij zijn de publicaties over eenzaamheid indrukwekkend en helpen mij enorm om meer inzicht er over te krijgen en dat het niet alleen treurnis is!
   Bedankt Jan Verduin

 7. God is alles. God is de eeuwige energie die zich openbaart in deze wereld in allerlei vormen door middel van de gedachte door het individu. Wat het individu schept door...
  Lees meer

  God is alles. God is de eeuwige energie die zich openbaart in deze wereld in allerlei vormen door middel van de gedachte door het individu. Wat het individu schept door middel van zijn gedachte hangt af van zijn bewustzijn. Als men zich bewust is van zijn eenheid met het universum, wat alles en iedereen is en dat hijzelf hiervan deel uitmaakt, zal hij tot het besef komen dat oordelen over een ander slechts een oordeel over zichzelf is, gewoon omdat men bewust is geworden dat er geen ander is. Voor degene die in het wereldse bewustzijn leeft,die zich niet bewust is dat de wereld die hij ziet zijn eigen geschapen wereld is waar hij van deel wil uitmaken en er verbeteringen in wil aanbrengen zal dit proces van veranderingen moeilijk verlopen, omdat men iedere keer weer de strijd met iets zal willen aangaan en zijn aandacht, Liefde dus richt op iets waar hij zich juist van wil bevrijden.Het gevoel is strijd dus verzet en zal daardoor blijven bestaan.

  God is liefde. Ik BEN geschapen door God dus IK BEN liefde in al zijn zuiverheid.
  We kunnen onszelf niet verbeteren, gewoon omdat wij al perfect ZIJN.
  Wij ZIJN het Goddelijke zelf, vormloos. Wij scheppen vorm door middel van onze aandacht. Door onze aandacht ergens op te richten maken we datgene sterker en worden we van iets sterker bewust,Liefde is scheppend, maar oordeelt niet dus maken we ons druk om bijv. armoede dan zullen we dat meer krijgen en gaan zien. In de waarheid is slechts overvloed waarvan? Dat bepalen wij door onze aandacht erop te richten. Waar onze aandacht naar uitgaat zal zich manifesteren in de wereld.
  Als we dus ergens vanaf willen komen kunnen we onze aandacht dus beter richten op iets anders of positiever ergens over gaan denken.
  Door ons af te wenden van de wereld zullen we gaan kiezen om alleen te zijn en door ons in onszelf te keren naar de bron van ZIJN, God binnen in ons die precies weet wat wij nodig hebben en mogen gebruiken om de mensheid te dienen. Om werkelijk te beseffen hoe we gelukkig kunnen zijn is belangrijk om tot het bewustzijn te komen, dat liefde alleen maar dient en geen zelfverheerlijking is maar slechts een verheerlijking en aanbidding van God of de bron in ons. Als we onze aandacht richten op God in ons, zal God zich door ons openbaren en zullen we meer doen voor de wereld dan wat dan ook. Dit is het Christus bewustzijn. Het is de Vader die zijn werken doet door mij en door iedereen. Alleen om dit werkelijk te voelen zullen we de wereld achter ons moeten laten en ons naar binnen keren waar al ZIJN rijkdom en overvloed op jou wacht.
  De wereld buiten jou is al geschapen en wacht alleen nog de dood. Herschep de wereld met het bewustzijn van jouw EEN ZIJN met God. JE BENT liefde en daarom kan jouw antwoord op alles slechts liefde ZIJN dan zul je je weer gelukkig voelen en weer thuis zijn. Als je je weer verbaast of druk maakt over iets in de wereld, keer je dan naar binnen en weet dat MIJN liefde op je wacht en Ik laat jou iets anders zien.
  Dit is de boodschap die net zolang zal klinken totdat dit tot een ieder is doorgedrongen en teruggekeerd is tot MIJ EENSAMEN ZIJN.

  richard

  • Willen jullie a.u.b met een naam inloggen. Al deze anoniem reacties zijn zo onprettig, hoe kun je nu met iemand een ontmoeting aangaan als je hem niet ziet en ook nog geen eens een naam weet. Dan wordt het wel heel digitaal onpersoonlijk.

  • Waarom wist Christus dat nou niet?
   Wat vreemd dat deze aan het kruis ging hangen? Dat was dan nergens voor nodig!

   • Jezus toonde aan dat de mensen zijn lichaam konden vernietigen ,maar dat het niet vernietigd kon worden en zou herrijzen. Jezus kwam als mens om de mensen de waarheid onder ogen te brengen en te laten zien dat wat de buitenwereld hem ook aandeed, hij altijd de liefde van de Vader was.

  • Incarneren had dus niet gehoeven want we zijn er al. Foutje van het goddelijke die dachten dat we zelf nog wat moesten aanpakken:)

   • Reincarnatie is slechts de dwaling van ons eigen onbewuste denken dat we afgescheiden zijn van God, wat eeuwig leven inhoudt. Na het bewust laten sterven van het zelf, terwijl je leeft is er niets meer om voor terug te komen ,want je beseft dan dat je er altijd geweest bent als pure liefde als het vormloze in de vorm. De schepper ben jezelf, Het goddelijke zelf, God zelf. Fouten bestaan niet, slechts keuzes. Zodra je bewust bent dat je het Goddelijke zelf BENT en toestaat dat GOD zich door jou mag openbaren is er geen keus meer en geef je alles van jezelf in alles wat je schept en dat is bewuste liefde. Zolang je hier niet van bewust bent blijf je gevangen in de illusie van reincarnatie. Zodra bewust bent dat je alleen maar liefde bent is er niets anders meer, dan een constante stroom van leven in blijheid en vreugde.

    • Beste Richard,

     Ik wil hier toch graag wel even reageren:

     We leven in de tijd van de bewustzijnsziel.
     Je hoeft geen geen levenservaringen op te doen of pijn te lijden? Dit is wat Lucifer wil, geen ontwikkeling, oplossen ver weg van de aarde en de ontwikkelingsweg en de vrije wil aan banden leggen.
     De mens beweegt tussen Lucifer en Arhiman, daar tussenin staat de Christus in het middengebied. We vluchten niet naar de enen nog naar de andere kant. We onderkennen de kwaliteiten van beidde in ons eigen innerlijk en door de weg te bewandelen in alle te volgen incarnaties leren we deze kwaliteiten te onderkennen in ons maar ook in andere mensen. De uitspraak dat incarnatie er niet toe doet is pure hoogmoed en miskenning van het goddelijke plan een uitspraak van lucifer die op Gods troon wil gaan zitten en ons tot een ziel wil maken en vasthoudt in een kinderlijk bewustzijn. Dit is geen ontwikkeling en een mens door Lucifer geïnspireerd , zal deze weg niet willen begrijpen!

     • De waarheid kan nooit gekend worden ,slechts geleefd. Zelfs lucifer die blijkbaar gezien wordt als iets dat tegenover het goede staat bestaat slecht dank zij de energie van God en kan nooit de troon van God vervullen, behalve als deze weer opgaat in de eenheid. God is het totaal en laat iedereen de vrije hand. Christus is slechts het bewustzijn dat schept vanuit eenheid, met Gods kracht en dit Christus bewustzijn is het bewustzijn dat in ons leeft en van onze eenheid met God bewust is en weet dat alles ook het zogenaamde slechte voortgekomen is uit onwetendheid, van de zogenaamde strijd van het goede tegen het kwade. Dit kan alleen maar bewust gemaakt worden en gaan leven in ons, als we alleen nog maar de liefde willen belichamen door toe te staan God dit door ons te laten doen. Christus is bewust van beide die weet dat de laatste stap alleen door God gezet kan worden, de eenheid zelf. Door de keuze te maken bewust te sterven en ons laten herrijzen door God zal deze strijd van pijn en verdriet opgeheven worden. Deze keuze moet iedereen zelf maken. Dit kan alleen door ons naar binnen te keren, waar op ons wordt gewacht zodat het Christus bewustzijn groeit onder de mensen en zodoende als Christus God haar werk laat doen. Voel je blijheid en vreugde dan zitten we op de goede weg , voelen we pijn dan is dit slechts een wegwijzer om een andere kant op te gaan.
      Er wordt niet gezegd dat reincarnatie er niet toe doet. Zolang we nog zelf dingen willen rechtzetten en willen verbeteren deze behoefte voelen blijft reincarnatie voor deze persoon bestaan. Reincarnatie bestaat slechts zolang de dood leeft als tegenstelling van leven. Goddelijk bewustzijn is zich bewust dat het leven IS en kent geen dood gewoon eenvoudig omdat het geen lichaam is dat sterft. Als het een lichaam als vorm schept om zich te manifesteren op aarde neemt het het lichaam gewoon mee omdat het lichaam bestaat in de geest en eeuwig is en steeds in dezelfde vorm kan terugkeren. Er zijn geen lessen meer te vervullen. Er is nog slechts liefde te verspreiden en dit gebeurt gewoon vanzelf, puur vanuit de eenheid God in ons. Ik ben mij nu bewust van alle levens die ik gehad heb. Zodra ik die lessen doorzien heb is reincarnatie overbodig net zoals lijden.
      Dit zijn fases van bewustzijn, waar we ons bewustzijn wordt verruimd doordat we toestaan dat God zich door ons manifesteert en dan heeft ook Lucifer zijn taak voor ons vervult en zal tot de hemel terugkeren. Dit zal per individu gaan, daarom spreekt iedereen de waarheid ,omdat elke waarheid slechts een waarheid is van een individu wat afhankelijk is van zijn eigen bewustzijn en valt er niemand iets kwalijk te nemen of te verwijten. Slechts te weten dat wij allen de Christus zijn en dit bewustzijn te leven vanuit onszelf zullen wij de Christus in ieder zien, maar slecht wanneer deze in onzelf ontwaakt is.

    • Wow kan ik bij je in de leer gaan? Tot dusver ben ik altijd het moeilijke pad gegaan van de wordende ipv de reeds zijnde. Maar het lijkt erop dat ik op het verkeerde pad zit.

     • IK BEN is God en is het nu het eeuwige ZIJN. Op het moment dat we ons dit bewust worden zullen we alles anders gaan zien en bewust worden. Dat gene wat we in onszelf of in de wereld en als niet goed zijnde ervaren IS reeds geschapen en valt niet te veranderen. Het verschijnt slechts in ons bewustzijn het verzet ertegen roept het opnieuw in tot leven en kan ons daardoor opnieuw pijn doen. Zolang we ons verzetten voeden we onze pijn en scheppen vanuit pijn. Als we bewustzijn dat we we liefde ZIJN, Ik BEN liefde zetten we a.h.w. een deur open en zullen we ons van andere gedachten van bewust ZIJN ons leven binnenstromen. Liefde WORDEN bevestigd eigenlijk en schept hiermee iedere keer weer dat we het nog niet zijn en schept dus nieuwe problemen tot leven die eerst veranderd moeten worden in onszelf of in de ander. Liefde ZIJN schept nieuwe dingen vanuit liefde die iedereen ten goede komt. Het hele universum staat ten dienste van jou als jij iemand als slecht ziet, wat ZIJN is, kan deze persoon alleen maar zo aan jou verschijnen, daar kan hij niets aan veranderen. Als je zou spreken iedere keer over die persoon als dat je hem eerst altijd als slecht zag, dan vind er direct al een verandering plaats. Als je hierbij verzet of weerstand voelt dan verzet je je tegen jouw eigen Goddelijke zelf wat LIEFDE IS en alleen dit maar kan zien en voelen. Alles wat verschijnt aan je wat niet goed voelt is slechts een teken dat niet je werkelijke zelf GODS Liefde heerst, maar het dualisme goed of slecht. Leven vanuit de Goddelijke liefde is geen pad meer want dat is het enige wat er nog is. Levend vanuit de liefde zul je ineens het spel wat hier zich op aarde afspeelt doorzien en laten voor wat het is. Ingrijpen IS niet nodig meer, je zult alleen liefde ZIJN en dit uitstralen naar de wereld waar je ook gaat of staat. Je BENT liefde, God werkend door jou. Als je dit steeds weer voor de geest haalt waar je ook bent zo vaak mogelijk per dag zul je dit bewust worden dat je het al BENT en meer en meer te geven hebben. Je zult voelen hoe dit je leven overneemt. Het ZIJN is dat wat je altijd geweest ben of je hier bewust van bent of niet. Je BENT HET. Durf het toe te staan dat jij dit waard bent en BENT als Christus,Zoon van GOD.

     • Je kunt nooit op het verkeerde pad zitten als het goed voelt voor jou. Een pad leidt ergens naar toe en als we op het eindpunt zijn willen we weer iets anders, omdat wat we willen bereiken gelimiteerd is. De waarheid kan niet bereikt worden, het kent geen eindpunt. Het is bewustzijn dat zichzelf verruimt.
      De focus ergens op richten is de voeding die we aan het doel(het zaad) geven en doet het groeien,waardoor dingen zich gaan manifesteren in ons leven.
      Het is dus onmogelijk om niet te manifesteren of te scheppen. Het verschijnt eerst in onze geest en bestaat dan dus al. Alleen heeft het nog tijd nodig om zich te manifesteren in de wereld. Hoe meer aandacht we het geven . Hoe vaker we er een voorstelling van maken en doorvoelen hoe sneller het zich realiseert. Het is God in wording. Zo is alles geschapen wat we in het Universum zien. We moeten hierbij keuzes maken van wat is goed of wat is niet goed. Dit betekent dat we dus ook foute keuzes kunnen maken. Deze keuzes hebben altijd betrekking op iets van onszelf (Het valse ik) t.o.v de buitenwereld.
      Alles wat we denken en waar we ons op richten zal zich manifesteren en zal ons bewustzijn en in onze wereld binnen komen. Of we het willen of niet. Wij zijn scheppers geschapen naar Gods evenbeeld. Tijd bestaat slechts in ons bewust zijn zodat we nog van koers kunnen veranderen. In principe bestaat alles wat we ons kunnen voorstellen al in de geest. HET IS. Zodra we het denken is het er al. Gelukkig hebben we een vluchtroute en dat is de tijd. Tijd is nodig om onze foutieve creaties, of negatieve gedachten te veranderen en ons weer in harmonie met de bron te brengen, met Gods wil. Dit is het zogenaamde pad. Als we bereid zijn Gods wil te doen komt dit iedereen en alles ten goede. Christus die in ons leeft is zich hier bewust van.
      We ervaren dan weer onze natuurlijke staat van vreugde. Als we dus bewust ZIJN dat we in harmonie ZIJN met het Goddelijke in alles en iedereen. Dan schep je dit op dit moment en is er geen pad meer nodig, dan zal de waarheid zich ontvouwen in ieder moment zelf en zul je hier meer en meer van je bewustzijn binnen halen. en verruimt ons bewustzijn zich en daarmee het bewustzijn van de hele mensheid. Sta god toe je leven te leiden en alleen het goede zal je ten deel vallen.

 8. Het artikel van Jan over de kundalini energie heeft een gesprek op gang gebracht, ook tussen Jan en mij, en met name wat de ” werking van de elementaire wereld...
  Lees meer

  Het artikel van Jan over de kundalini energie heeft een gesprek op gang gebracht, ook tussen Jan en mij, en met name wat de ” werking van de elementaire wereld ” in dit proces is.

  Ik vond het boekje van Rudolf Steiner heel verhelderend in dit opzicht.
  Voor die hier niet mee bekent is, zal dit boekje een goede hulp kunnen zijn ter verduidelijking van het geheel en misschien kunnen behoeden voor de negatieve invloeden in het proces van de meditatie oftewel in het opwekken van de kundalini energie.

  Rudolf Steiner:
  De trappen van het hogere bewustzijn.

  In een duidelijk beeld krijgt men inzicht, hoe deze krachten werken als men verder komt op de trappen van bewustzijn.
  Verderfelijke krachten uit de elementaire werelden kunnen bezit nemen van het lichaam en hierin schuilt een gevaar voor de scholingsweg naar een hoger bewustzijn.
  Noodzaak is dat het gelijk opgaat met de morele ontwikkeling zodat de eigen kracht in staat is alleen de goede invloeden uit de elementaire wereld op te nemen. Wordt dat nagelaten dan gaat het fysiek als moreel bergafwaarts, ook al verkrijgt men toegang tot de hogere werelden.

  De meeste van onze lezers zullen met deze materie wel vertrouwt zijn, maar door de toestroom van jongeren op onze site, die experimenteren om zo snel als maar mogelijk dit bewustzijn te verwerven, lijkt mij dit juist voor deze mensen een aanrader.

  :

 9. Ik deel een zeldzaam gevonden mooi citaat wat Ritzerd van Dijk vandaag plaatste op zijn site! Het is een onjuiste gedachte, als men denkt dat iedereen een spiritueel onderzoeker zou...
  Lees meer

  Ik deel een zeldzaam gevonden mooi citaat wat Ritzerd van Dijk vandaag plaatste op zijn site!

  Het is een onjuiste gedachte, als men denkt dat iedereen een spiritueel onderzoeker zou moeten worden!

  ON 10/03/2017 DOOR RIDZERDINANTROPOSOFIE, RUDOLF STEINER
  Er zou heel gemakkelijk het geloof kunnen ontstaan dat degene die geestelijke inzichten in zich opneemt, nu noodzakelijkerwijs zelf een geestelijk onderzoeker zou moeten worden. Dat is niet nodig, hoewel ik in mijn boek De weg tot inzicht in hogere werelden zo veel heb beschreven van wat de ziel van zichzelf maken moet om de geestelijke werelden in te kunnen gaan. En dat kan tot op zekere hoogte iedereen, maar het is niet voor iedereen nodig. Wat men in de ziel heeft ontwikkeld is een puur innerlijke aangelegenheid; wat daaruit echter ontstaat, is dat de onderzochte waarheden in begrippen gevormd worden, dat men in zulke gedachten, zoals ik ze nu weergegeven heb, inkleedt wat de geestelijke onderzoeker geven kan.

  Dan kan het meegedeeld worden. Voor wat de mens nodig heeft, is het geheel onverschillig – ik spreek hiermee een wet van het spiritueel onderzoek uit -, of men de dingen zelf onderzocht heeft, of dat ze afkomstig zijn van een andere geloofwaardige kant. Het komt er niet op aan de dingen zelf na te vorsen, maar het gaat erom dat men ze in zich heeft, dat men ze in zichzelf heeft ontwikkeld. Het is dus een onjuiste gedachte, als men denkt dat iedereen een spiritueel onderzoeker zou moeten worden. De spiritueel onderzoeker zal echter tegenwoordig de behoefte hebben, zoals ik zelf deze behoefte heb gehad, om over zijn pad van onderzoek in zekere zin verantwoording af te leggen.

  En niet alleen om de reden dat tegenwoordig tot op zekere hoogte iedereen zonder schade de weg kan gaan, die ik heb beschreven, maar ook omdat ieder met recht kan vragen: Hoe heb je het gedaan, dat je tot dergelijke resultaten bent gekomen? – daarom heb ik deze dingen beschreven. En ik denk dat ook ieder die niet geestesonderzoeker worden wil, zich op zijn minst wil overtuigen, hoe de geestesonderzoeker tot de resultaten komt, die vandaag de dag iedereen nodig heeft, die in de zin van de hedendaagse menselijke ontwikkeling de basis wil leggen voor het leven, dat zich in de mensenzielen ontwikkelen moet.

  Bron: Rudolf Steiner – GA 178 – Individuelle Geistwesen und ihr Wirken in der Seele des Menschen – St. Gallen, 15 november 1917 (bladzijde 38-39)

 10. Het is een deze tijd zo dat we opvattingen en meningen overnemen. Vanuit ons innerlijk vormen we niets dan geleende media info. We posten en reporten ons wezenloos. Het zielsmatige,...
  Lees meer

  Het is een deze tijd zo dat we opvattingen en meningen overnemen. Vanuit ons innerlijk vormen we niets dan geleende media info. We posten en reporten ons wezenloos. Het zielsmatige, de persoonlijke beleving, het scheppende eigen vermogen wordt tot een mechaniek waar we zelf niets meer onder woorden hoeven te brengen. Dan vinden er over en weer discussies over plaats. Dit alles om ons af te houden van de eigen gedachten vorming. Vooral nu de leugen regeert is het nog meer een dringende boodschap de weg naar binnen te gaan en daar de waarheden vorm te geven in wat men ziet en beleeft.

© 2020 De Verwanten

Website door Pinto SolutionsBoven ↑

Translate »