We weten allemaal dat het voor onze spirituele ontwikkeling van belang is om niet te oordelen. Ook bijvoorbeeld niet oordelen over iemand die een totaal andere weg gaat dan jezelf. Een dakloze bedelaar, straatmuzikant, een sekswerker, een materialist of iemand met een verstandelijke beperking kan evenzogoed een grote geest zijn in een nederige gedaante die nog één lesje te leren heeft, nog maar één steen te polijsten. Het leven hier op aarde is vanuit geestelijk oogpunt gezien maar heel kort. Voor jonge mensen echter lijkt het bestaan een eeuwigheid, maar vraag het aan de oude medemens en die zal beamen dat het inderdaad maar even was.

Als je vanuit de geestelijke wereld voor de keus gesteld wordt om nog te gaan werken aan een bepaald facet zeg je over het algemeen volmondig ja, omdat het maar voor even is. Op de eeuwigheid is het een pluisje in de wind. Iemand die rijkdom en roem heeft doorzien kan er voor kiezen om nu het tegenovergestelde te ervaren, of iemand die bezitloos was wil leren wat rijkdom te bieden heeft, iemand die de seksualiteit al levens lang heeft onderdrukt kan er voor kiezen om het nu in alle toonaarden te ondergaan, iemand die een hoogbegaafde denker was kan besluiten om nu de gevoelsmatige te ontwikkelen, et cetera.

Het hoger-Ik is de tempel waar we aan bouwen en bij iedere incarnatie nemen we een paar ruwe stenen mee naar beneden om deze op aarde te polijsten en ze zo mooi te maken dat ook die in de tempel geplaatst kunnen worden. Net zolang tot hij af is en wij er voor eeuwig kunnen gaan wonen.

Als de mens op aarde geboren wordt heeft hij dus enkele stenen bij zich, die hij weer mee terug neemt als hij sterft en geboren wordt in de geest. Maar als de mens verder komt op het pad, sterft hij als het ware iedere nacht bewust, met als gevolg dat hij dus veel meer stenen heen en weer kan dragen en bewerken.

Theresia van Avila dankte God op haar knieën voor alle ziektes en andere beproevingen die zij te verduren kreeg in haar leven. Daar zij begreep dat hierdoor alles versneld kon worden schoongewassen uit het verleden en ze daardoor volop aan haar tempel kon bouwen.

Dus oordeel niet over de manier waarop iemand in het leven staat, en denk zeker niet in termen van goed en slecht karma, omdat we helemaal niets weten over de wetten van karma die een ander aangaan.

 

Voor reactie, vraag of aanvulling weer terug >>naar de  Sensitieve Beeld en Geestverwanten  privé groep. / of onze pagina De Verwanten  waar ook gedeeld kan worden. En de antroposofische beweging

(Totaal aantal bezoeken: 435, 1 bezoekers vandaag)
  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van De Verwanten!