De Verwanten

Deze Site… De Verwanten..wil een podium geven aan het idee over nieuwe broeder-zusterschap en verwantschap in haar diverse verschijningsvormen in deze tijd. Over in relatie zijn met onszelf, de ander, en alles wat ons omgeeft, waar we mee in verbinding staan en afhankelijk van zijn, omdat we er onverbrekelijk deel van uitmaken.

VAKANTIESTRESS

Ik ben als anti-anti-toesrist weer eens met vakantie geweest. Familie en vrienden bleven mijn ongelijk bevestigen met mooie vakantie verhalen en hoe het toerisme de wereld en de mens kan verrijken.
Zelf probeerde ik hen uit te leggen dat ik geen behoefte had aan verre reizen omdat het in mijn eigen omgeving en in ons landje mooi genoeg is en dat het wellicht elders anders is maar niet mooier. Die niet te stuiten behoefte aan alsmaar weer nieuwe indrukken begrijp ik niet en in mijn simpelheid zie ik het als een gevolg van de materialistische hebzucht die nooit genoeg heeft.
Ik besloot mijn weerzin te overwinnen en naar het drie landen gebied te gaan rond de Bodensee. Laat ik het dan maar gelijk goed doen ook en Duitsland , Zwitserland, Oostenrijk in één vakantie te bezoeken en om er te komen moet je door België en Frankrijk, wat wil je nog meer.
Mijn zoon is in Californië gaan wonen en zijn vader durft en wil niet mee met een vliegtuig waar hij 10 uur in opgesloten zit. Ik krijg het al benauwd in een lift die omhoog gaat volgepakt met wildvreemde mensen; stel je voor dat hij halverwege blijft vastzitten. Daarom ook beschouwde ik deze reis als een soort vuurdoop voor de reis naar Californië. Soms moet ik iemand ophalen of wegbrengen van en naar Schiphol en verbaas mij dan over de krioelende mensenmassa die blijkbaar zonder problemen daar rondlopen als ervaren wereldburgers. Ikzelf voel mij in die massa min of meer bedreigd en ontheemd en totaal niet op mijn gemak en als ik de hal weer mag verlaten voel ik een opstijgende dankbaarheid en opluchting dat ik er niet aan mee hoeft te doen.

De auto volgeladen, huisje besproken in het Zwarte woud op zo’n 900 kilometer afstand met de geestelijke ondersteuning van familie en vrienden die appjes stuurden met de volgende teksten: geweldig, we zijn trots op je, de wereld is groter dan de omgeving van Alkmaar en Bergen, eindelijk word je een normaal mens, het verrijkt je leven, etc., etc..
Ik had een route uitgestippeld via mijn geliefde Limburg, België, Luxemburg en via Straatsburg naar de eindbestemming. Onderweg passeerde ik links en rechts prachtige gebieden: Zuid-Limburg, De Ardennen, De Eifel, Luxemburg, maar ik bleef maar door jakkeren over de snelwegen.
Als je de vrachtwagens wil inhalen ben je in Duitsland gewaarschuwd omdat je denkt voldoende tijd te hebben, maar de naderende auto’s zijn in een split second, al knipperend met de lichten, achter je.
Snelheden van 170 km of nog harder blijken daar normaal te zijn. Als ik te hard rijd omdat er ingehaald moet worden en mij moet aanpassen aan het verkeer is het net alsof de auto mij vooruitgaat en ikzelf in vertwijfeling achter blijft, mijn lichaamsdelen kunnen dat niet aan omdat het onnatuurlijk en onmenselijk is, tenminste zo werkt dat nog bij mij. Ik ben waarschijnlijk in de verkeerde eeuw terecht gekomen omdat paard en wagen mij meer nabij zijn.

Het prachtige huis, volgens de brochure, bleek aan een bouwput te liggen waar een grote kraan heen en weer zwaaide. Naast het huis stond een idyllisch kerkje die ieder kwartier de tijd luidde. Daar ik een lichte slaper ben schrok ik steeds weer wakker omdat het leek alsof iemand naast mij stond en keihard op een gong sloeg. Mijn ervaring met huisjes is overigens altijd een teleurstelling geweest en meestal pakte ik ruim voor de geboekte tijd mijn spulletjes weer in en vertrok opgelucht naar huis. Kamperen is ook niet aan mij besteedt na vroegere ervaringen met storm, regen en overbevolking.
Rond de Bodensee kan je fietsen en dat vind ik als Hollander nu een geweldig tijdverdrijf, vandaar mijn keus om daar te willen zijn, maar dat gebied is de toeristische attractie van Duitsland en de anderen omliggende landen en je kon er al in mei als het ware over de hoofden lopen of in mijn geval fietsen.
Het is er ook werkelijk mooi met aan de overkant de Zwitserse bergen met besneeuwde toppen, kloosters en kerkjes en de natuur op zijn mooist. Ik ben de heuvels in gefietst en voelde mij daar meer thuis. De oorverdovende stilte en de schoonheid brachten mij in ontroering en dan komen er bespiegelingen in mij op en vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat de mensheid maar oorlog blijft voeren ondanks de natuurlijke schoonheid waarin ze leven. Dat de menselijke aard zo hebzuchtig en dom is dat ze zelfs hun eigen leefomgeving vernietigen en dat vervolgens ook elders in de wereld gaan doen.

Reizen maakt dat je avonturen kan beleven en andere mensen en culturen kan ontmoeten, en dat is zeker waar; ik heb werkelijk mooie en behulpzame mensen ontmoet en dat is een verrijking. Er zijn in feite veel meer mooie, ontroerende en zachtaardige mensen van goede wille dan dat er ontaarde mensen rondlopen.
Zoals altijd hield ik het verder voor gezien ruim voor de tijd en vertrok weer, en nu over de autobaan om eerder thuis te zijn. Een aangesloten lint van vrachtwagens en de voorbijrazende auto’s van opgejaagde mensen. Als ze achter mij aan zitten voel ik mij opgejaagd wild en heb de neiging om nog harder te gaan rijden en zoek een opening tussen de vrachtwagens om weer even tot bedaren te komen. Dat het ook levens gevaarlijk is op de weg bleek weer toen een vrachtwagen een wiel verloor, een auto met oplegger wild uitweek naar rechts en al scharend mijn kant op kwam. Achterom kijkend ontstond er een chaos op de weg en ik reed met kloppend hart door, mij bewust dat ik het op een haar na had overleefd.
Na negen uur rijden kwam ik aan op Hollandse bodem en was dankbaar dat ik het gehaald had, maar hier bleek het nog veel drukker te zijn en de autowegen stonden propvol met stil staand en zacht rijdend verkeer van Eindhoven tot ver voorbij Utrecht.

Drie dagen uit moeten rusten van mijn vakantie en besloten dat het experiment op een mislukking was uit gelopen en ik dit nooit meer zal doen, omdat het in ieder geval voor zo’n figuur als ik een ongezonde situatie is en niet passend bij mijn natuur.

 

Vluchten kan niet meer…………

images

Vakantie verwoest het milieu, de lokale cultuur van het land van bestemming en komt voort uit een overstresste samenleving. Schaf de vakantie af en kies voor een ontspannen samenleving, waar vakantie overbodig wordt en iedereen van de toeristenplaag wordt verlost.

Vakantie is een vrij recent verschijnsel, pas in de loop van de jaren zestig werd vakantie voor brede lagen van de bevolking onderdeel van het ritme van het jaar. Eerst ging dat om een keer vakantie, maar tegenwoordig zijn twee of meer vakanties per jaar doorsnee. Zonder vakantie zouden velen de hoge mate van stress in hun leven maar nauwelijks overleven. Is het niet veel zinvoller om het alledaagse leven ontspannender in te richten, zodat vakantie overbodig wordt en alleen actieve en geestverruimende reizen nog op onze agenda staan? (Erica Meyers in het tijdschrift de Helling van Groen Links.)

Mensen doen vaak werk dat totaal niet overeenstemt met wie ze werkelijk zijn en dat vreet energie en holt mensen uit. Men leeft dan van vakantie naar vakantie om weer enigszins op te laden en weer mens te kunnen worden. Door de voortschrijdende techniek worden we steeds meer weggedreven van ons oorspronkelijk zijn, van de eenvoud. De verbondenheid met de natuur, wat we ook zelf zijn, is verbroken. Over de hele wereld raakt het platteland ontvolkt en de steden overbevolkt. Men gaat de hele dag om met ‘alledaagse’ gebruiksvoorwerpen die in essentie absoluut niet meer te begrijpen zijn en die grotendeels bepalen hoe men leeft en is. De onvrije media, die voor het overgrote deel in handen zijn van een steeds kleinere en engere groep superrijken, bepalen wat goed is en kwaad.

UnknownVakantie is goed, omdat het goed is voor de economie en die kleine groep heersers. Landen en steden doen er alles aan om de toerist van heinde en verre aan te trekken en te overtuigen dat een bezoek de moeite waard is. Vliegreizen kosten bijna niets meer en men deinst er niet meer voor terug om 10 uur in een vliegtuig te zitten om in een ver all inclusive resort 10 dagen in de zon te kunnen vertoeven.
Eigenlijk is het ook wel te begrijpen dat mensen hunkeren om uit die lelijke nieuwe steden en hun flat of bovenwoning weg te vluchten en zich over te geven aan de illusie van het vakantiegeluk.

IMG-20140813-WA0002Citymarketing is zo’n mooi woord om enorm veel geld uit te trekken voor verfraaiing van de stad en dat te laten betalen door alle inwoners en flink te bezuinigen op gezondheidszorg en onderwijs. Er wordt overigens in het algemeen veel meer geld uitgegeven aan vakanties dan aan gezondheidszorg en onderwijs. Het centrum van Amsterdam is hard op weg om een openluchtmuseum te worden en de locals verhuizen naar nog leefbare gebieden. In Venetië (ongeveer 20 miljoen bezoekers p.j.)moet je voor een kopje koffie eerst huur betalen voor de tafel en daarna 15 euro voor de koffie. Texel wordt nu genoemd op de lijsten van meest bijzondere vakantiebestemmingen en de V.V.V. op Texel juicht veel te vroeg. Horden toeristen zijn net als sprinkhanen: ze komen massaal en storten zich op alles wat het eiland te bieden heeft en laten uiteindelijk een kale woestenij achter waar alle oorspronkelijke schoonheid in verdwenen is. Zelfs de voettocht naar Santiago de Compostela is aan massatoerisme onderhevig.

In China en India ontstaan nu ook sterke  middenklassen die ook gestimuleerd worden om op vakantie te gaan en miljarden zullen daar gevolg aan geven en vakanties in het oude Europa boeken. Amerikanen o.a. verbazen zich erover dat wij een gemiddeld maandsalaris krijgen voor vakantie en dat ook zieken en ouderen recht hebben op vakantiegeld. Zij hebben twee weken en besteden dat grotendeels aan familiebezoek. Niet te spreken van de rijke Amerikanen die daar geen boodschap aan hebben en cruises rond de wereld maken in die all inclusive grote cruiseschepen. Unknown-8 In Europa spannen de Duitsers en Nederlanders de kroon om zoveel en zo ver mogelijk op vakantie te gaan. De rijkere Russen zijn gek op de resorts in Turkije waar ze nu van Poetin even niet meer heen mogen. De Griekse vakantie eilanden kunnen ook even niet meer omdat daar nu de vluchtelingen het vakantieplezier bederven.

Is er een verschil tussen reizen en toerisme? Hoe ziet dat verschil eruit? Zijn veel idealistische rugzaktoeristen (vaak zonder hun eigen medeweten) in werkelijkheid geen vooruitgeschoven posten van massatoerisme met al zijn schadelijke gevolgen voor mileiu en lokale cultuur?
Jonge mensen horen er niet meer bij als ze niet eerst minstens voor een jaar de wereld hebben rondgereisd als oriëntatie op de te volgen studie en als basis voor de rest van hun leven. Hun eigen land en omgeving zijn voor hen onontgonnen en niet interessante gebieden. De Achterhoek, Twente, Zuid-Limbug of de Zeeuwse en Waddeneilanden zijn nooit betreden. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste jonge mensen bij thuiskomst nog steeds niet weten wat ze met de rest van hun leven aanmoeten.
Op den duur, als de verveling toeslaat, krijgen we georganiseerde reizen aangeboden naar oorlogsgebieden of kunnen we een rondtocht maken door de getto’s rond de grote steden om de armoede en ellende even onder ogen te komen en daar foto’s van te maken om aan het thuisfront te tonen.

Na de vakantie zitten de wachtkamers vol bij de dokters, therapeuten en psychiaters omdat de hoge verwachtingen bij lange na niet zijn uitgekomen. Partners die denken: in de vakantie gaan we alles goed maken, dan hebben we eindelijk tijd voor elkaar.  Een echt gezin vormen met de kinderen of met de nieuwe kinderen van de nieuwe partner. En dan moet het ook nog leuk, gezellig en spannend zijn. Maar dat is het vaak niet. Het bed ligt niet goed of is vies, er zijn muggen, meereizende pubers verpesten de sfeer nu evengoed en de kleine kinderen zijn nog meer overstuur dan ze thuis al waren.
Spanningen tussen de partners lossen meestal niet op in de vakantie maar groeien tot een hoogtepunt omdat ze nu pas echt los kunnen komen.

Al met al een negatief stukje, maar daar kan ik echt niets aan doen, omdat ik het niet anders kan zien en omdat de gevolgen steeds meer duidelijk worden, en toch blijft de vakantiedrang van generatie op generatie doorgaan. We zijn wereldburgers geworden met steeds meer geld en vrije tijd en steeds meer innerlijke leegte die we maar niet weten op te vullen.
Dat is de onderliggende kwaal van de uiterlijke zoektocht! Een leegte die ons voortdrijft om de verveling en de eenzaamheid te ontvluchten. Vluchten kan niet meer………………………..

IMG-20140515-WA0012

Stiltetuin/ Bergen

Een juiste antwoord op de waanzin van het massatoerisme heb ik niet, alleen wil ik uitroepen: Zoek de eenvoud heel dichtbij, de waarheid ligt vlak voor je voeten!!  Begin eens de eigen omgeving te verkennen en zoek ruimte voor een moes of bloementuin, desnoods boven op het dak van je stadswoning of kantoor. Vele wijzen hebben ons erop gewezen dat we God in de natuur kunnen vinden, we kunnen er graven naar God. Spinoza noemde zichzelf een atheïst, maar in de Ethica komt Spinoza er onomwonden voor uit dat hij God aan de natuur gelijkstelt. Hij sprak van een Natuur met twee gezichten: aan de ene kant de “naturende natuur” – dat wil zeggen: God, of de Natuur – en aan de andere kant de “genatuurde natuur” – ofwel de natuur in de gebruikelijke zin van het woord, de natuur met een kleine letter; de natuur als het ‘effect’ of het ‘gevolg’ van God.’springview

 

Al met al een fijne ontspannende vakantietijd toegewenst!!

 

 

 

 

 

GRATIS ABONNEREN OP NIEUWE PUBLICATIES

Vul hier onder je emailadres in om een melding te ontvangen bij elk nieuw bericht op dit blog. Het emailadres blijft privé en wordt niet zichtbaar voor auteur of anderen. Vergeet niet de link in de bevestigingsmail te activeren.

U wordt verwezen naar de pagina van Feedburner. Hier moet u Recaptcha "Ik ben geen robot" aan vinken en vervolgens op "Complete Subscription Request" klikken. De foutmelding "Sorry, not a valid Captcha answer. Please try again." kunt u negeren.

Geef een reactie

log in met wachtwoord

Of schrijf een bericht als gast

Uw email adres zal niet worden gepubliceerd.

Wilt u een afbeelding uploaden? Dat kan door middel van de Browse knop aan de bovenzijde, de afbeelding wordt automatisch in bovenstaand bericht geplaatst.

Wilt u een youtube video uploaden? Dat kan door de link van de video in bovenstaand bericht te plakken

Vul onderstaande som in voor menselijke herkenning *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op alle reacties.

Voeg eventueel een afbeelding toe

(47 Reacties)

 1. heb het twee maal ontvangen?

 2. Interessant thema Jan. Aan mij gaat het allemaal voorbij. Ik zou ook niet weten waarom ik mij gedurende langere tijd ver van huis zou moeten ophouden. Ik maak regelmatig lange...
  Lees meer

  Interessant thema Jan. Aan mij gaat het allemaal voorbij.

  Ik zou ook niet weten waarom ik mij gedurende langere tijd ver van huis zou moeten ophouden. Ik maak regelmatig lange fietstochten en daar word ik al gelukkig genoeg van. Wat fietsen, wat vanaf hoge heuveltoppen in de dalen staren. Naar wolken kijken, op terrassen zitten, een tenhemelheffende trappist drinken en met onbekenden wat gedachten ruilen.

  Ach, er gaat best wel veel aan mij voorbij.

  Smartphones bv, en Fakebook. Op het gebied van liken ben ik nog maagd en dus groen rondom mijn oren. Ja, je leest het goed: nog nooit iets geliked! En een telefoon die volledig verweven is met mijn geest en ziel zou mij maar verdrietig en ongelukkig maken.
  ‘Sammy, laat je hoofd toch niet zo hangen.’ zei men vroeger als men trachtte iemand op te beuren. Tegenwoordig weten mensen niet beter dan dat je je hoofd de godganselijke dag en nacht moet laten hangen. De rl-omgeving is van geen enkel en nullerlei belang meer, je hebt immers je binnenring dag en nacht pal voor je toet op je display?

  Maar wacht eens even. Nu ben ik de draad toch echt kwijt. Modernen menschen zijn levenslang on-line. Dankzij de heilige Drievuldigheid: televisiebeeldscherm, computerbeeldscherm en telefoonbeeldscherm. Liefst allemaal tegelijkertijd natuurlijk 🙂 Waarom moeten ze dan nog ‘in real life’ op vakantie? Dat is echt achterhaald mensen. Daar zijn toch vast wel flitsende epps voor? Wel even akkoord gaan met de ongelezen en dus onbekende voorwaarden hè…

  • Gelukkig zijn……ik denk toch dat je alle elementen ter beschikking hebt plus de meeste kans, om ” zielsgelukkig ” te worden mijn beste Herm:)

   • Haha, ja Leonie, wie weet ben ik dat al wel, zonder het zelf te weten. En misschien is dat ook maar het beste. Op die manier doe ik tenminste geen moeite om die staat van zijn uit alle macht vast te houden 🙂

 3. Avatar
  Johan Dijksma

  14 juni 2016 om 20:20

  Dat zal ik nog even nader onderzoeken, maar verwacht het wel hoor Leonie.
  Zo ontstaan er toch hoopvolle initiatieven door nieuwe generaties.

 4. Ik neem mezelf “mee” op vakantie. Thuis geen rust in mezelf? Dan vermoedelijk op vakantie ook niet…. (Dus ik wacht nog even met mijn droomreis naar IJsland.)

Geef een reactie

log in met wachtwoord

Of schrijf een bericht als gast

Uw email adres zal niet worden gepubliceerd.

Wilt u een afbeelding uploaden? Dat kan door middel van de Browse knop aan de bovenzijde, de afbeelding wordt automatisch in bovenstaand bericht geplaatst.

Wilt u een youtube video uploaden? Dat kan door de link van de video in bovenstaand bericht te plakken

Vul onderstaande som in voor menselijke herkenning *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op alle reacties.

Voeg eventueel een afbeelding toe

© 2019 De Verwanten

Website door Pinto SolutionsBoven ↑

Translate »