Ben je wakker?

In de negende eeuw leefde in China een zenmeester. Iedere ochtend bij het wakker worden riep hij zichzelf toe: ‘Meester!’Daarop antwoordde hij zichzelf: ‘Ja!’ Daarna vroeg hij zichzelf helder en duidelijk: ‘Ben je echt wakker?’ Dan antwoordde hij zichzelf: ‘Ja!’ En vervolgens gaf hij zichzelf iedere ochtend de raad: ‘Laat je dan vandaag geen moment door niets en niemand in de war brengen.’
Daarop beloofde hij zichzelf: ‘Nee, dat zal niet gebeuren!’ Zijn leerlingen vertelden dat hij zichzelf nog tot op zijn negentigste iedere ochtend op die manier wakker riep.
Laat je dan vandaag geen moment, door niets en niemand in de war brengen!
Laat je niet in de war brengen, door de nacht of door de dag, niet door het licht en niet door het donker, niet door je dromen, en zeker niet door je verstand. Niet door goed of kwaad bedoelende mensen die je evenwicht komen verstoren.

Wakker in het dag-bewustzijn door de waarnemer of getuige te blijven en niet jezelf te verliezen in de waan van de dag.
Wakker in het nacht-bewustzijn is het tegenovergestelde van bewusteloosheid. Schenk aandacht aan de overgangen van nacht naar dag en van dag naar nacht. Een korte meditatie voor het slapen gaan, even de dag teruglopen met het voornemen om je droombeelden te herinneren.
Het gaat over bewustzijn!

In een droombeeld, alweer lang geleden, was ik met een vriend/kennis in de geestelijke wereld. De vriend werd door een geestwezen liefdevol rondgeleid in de geestelijke wereld. Ik echter was druk doende om een bed op te maken. Het geestwezen wees naar mij en zei: ‘hij wil nog steeds slapen, dag en nacht.’
Je zult begrijpen dat dat een schokkende terechtwijzing was en inderdaad het had gelijk. Ik was een enthousiast mens en vol idealen en toch sliep ik op de een of andere manier. Ik was mij niet echt bewust van mijzelf, van wie ik ben in het geheel en ik dreef wat stuurloos rond op de golven.
Idealen dreven mij voort om een nieuwe wereld vorm te geven, omdat ik mij in de wereld van alledag wezensvreemd voelde. Ik wilde de wereld dus aanpassen aan mijn eigen droomwereld.

Geneigd om het iedereen naar de zin te maken, toegevend tot op het bot.  Ik voelde mij 1 en niet gescheiden, het ontbrak mij aan ik-kracht en zelfkennis.
De weg van het bewustzijn gaat nu juist vanuit het paradijs/de eenheid dwars door de wereld heen naar bewustzijn. Bewust van jezelf, iemand die in vrijheid en zelfstandigheid keuzes weet te maken. Door echte doorleefde ervaring tot inzicht gekomen. Ook het duister hebt leren kennen. Je kunt onbewust voortleven in de eenheid van al het leven, maar daarvoor zijn we niet verdreven uit het paradijs. Bewust van jezelf en in vrijheid terugkeren naar de eenheid. 
Ik-Ben
Ik moet in dit kader denken aan de tekst van een lied van Tracy Chapman:
Geen pen kan ooit iets eeuwigs schrijven
Die niet gedoopt is in het duister van de nacht
————————————

Op vrijdag 18/6 wordt dit bericht doorgeplaatst in  Sensitieve Beeld en Geestverwanten  privé groep. 
Voor reactie, aanvulling of vraag, en in de onderstaande groepen mag ook gedeeld worden. Pagina van de Verwanten, Antroposofische beweging en Awakened &Aligned.


De Alleenganger>>inleiding en recensies. Verkrijgbaar rechtstreeks via de winkelwagen of bij iedere plaatselijke of digitale boekhandel. Vanaf nu ook bestelbaar en verkrijgbaar bij alle bibliotheken in Nederland.

 

 

 

 

(Totaal aantal bezoeken: 495, 1 bezoekers vandaag)
  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van De Verwanten!