De Alleenganger Boek 464   pagina’s    
Is landelijk uitverkocht en alleen nog  te bestellen
 bij boekenbestellen.nl    
Ook het eBook is daar te bestellen..24.95/12.50

INLEIDING:

Een reisverslag door en vanuit het innerlijk van de schrijver met het campertje als toneel-attribuut.

Een Alleenganger, die op zoek gaat naar de Stilte, die de wereld steeds meer is gaan zien als een onbegrijpelijke grootheid. Eerst de wereld te lijf is gegaan met idealen en door verwachting naar teleurstelling zich steeds meer een vreemdeling is gaan voelen, een buitenstaander. Onbegrepen,  een roepende in de woestijn. Een dolende in de wereld van ego’s. Een gevoelsmens in een wereld vol hoofdmensen.

Hij neemt zichzelf (ego)niet meer zo serieus, hoeft niets meer te bewijzen. Wereldse verlangens en verwachtingen heeft hij losgelaten en hij zoekt alleen nog de stilte. Hij zoekt het niet meer bij anderen; hij heeft nu de ruimte nodig om zijn ware zelf terug te vinden.
De weg daarheen wordt onderweg besproken/beschreven met eigen ervaringen, inzichten en bovenal humor.

Je zou het ook de weg naar vrijheid en vrede kunnen noemen, en die weg ernaartoe heet: eenvoud. Dit begrip is hopelijk hét antwoord op de vragen van deze tijd: niet steeds maar meer, maar liever wat minder en dichterbij. Voor het denken echter is eenvoud bijna onmogelijk te begrijpen, omdat daarvoor het denken niet meer van belang is, en welhaast overbodig.
Vandaar de grote angst voor ons, denkwezens, om deze weg te gaan, omdat al ons streven erop gericht is te blijven bestaan; ego-bevestigend.
Overgave is geen denkkwaliteit. 

Het is niet de weg naar geluk omdat duurzaam geluk in een wereld van chaos in mijn perceptie niet bestaat. Geluk is bijna altijd afhankelijk van iets van buiten: een mooi huis, genoeg geld, verliefdheid, een leuke vrouw of man en fijne kinderen, gezondheid et cetera. Dat soort geluk draagt tijdelijkheid, afhankelijkheid en teleurstelling in zich. Het is een onbetrouwbare metgezel. Als die vorm van geluk je afgenomen wordt ben je weer net zo ongelukkig als daarvoor, of nog erger. Het is een onverwoestbare menselijke illusie om duurzaam geluk in de buitenwereld te kunnen vinden. Gelukkig zijn kun je niet eisen of willen, geluk ligt in het moment, in de overgave aan datzelfde moment. (Ook die momenten komen  aan bod in het verhaal.)

De subtitel van het boek is: Eenzaamheid … een uitdaging! 

Eenzaamheid genereert een dwingende noodzakelijkheid om de confrontatie aan te gaan met jezelf. Een werkelijke uitdaging om in het zelf af te dalen, het daar te zoeken en niet meer in de buitenwereld. Iedereen, niemand uitgezonderd, wordt eens met deze innerlijke roep geconfronteerd. Het is de ultieme oproep aan de mens om die weg te gaan, om die roep, die aanraking te volgen.

Dat zo veel mensen nu alleen zijn is ook een teken van de geestelijke vooruitgang van de mensheid. De groepsmens evolueert naar een opzichzelfstaand, vrij individu. Dat is niet zielig of betreurenswaardig, maar een grote kans om te stoppen met zoeken, omdat er niets buiten jezelf is: al wat je zoekt ligt in jezelf besloten.
Gnosis is een religieus weten dat nauw verbonden is met zelfkennis.
Mens ken u zelf…..dat is de weg.

In feite is die eenzaamheid, hoe moeilijk, zwaar of onverwacht dan ook … een kans voor groei. Eenzaamheid, je bij tijd en wijle eenzaam voelen, is ook binnen een relatie een voorrecht en een kans. Je voelt je in feite eenzaam door jezelf, niet door de ander. Het is een verwijdering van je eigen wezen. 

 

Ik nodig je uit om in de bus te stappen en mee te gaan op deze ‘eenvoudige’ reis. Laten we elkaar onderweg vertellen over ons leven, onze verwachtingen en teleurstellingen, over het onrustig zoeken en over de
mogelijkheid om stilte en duurzame vrede te vinden als een bevrijdende vorm van ongekend geluk. Het is een persoonlijk verhaal, maar in feite is het een universeel verhaal, dat we in elkaar herkennen. Ik wil je dan ook vragen: wees mild in je oordeel over mij, want we lijken in wezen meer op elkaar dan je op dit moment kunt bedenken

De Alleenganger Boek 464   pagina’s    
Is landelijk uitverkocht en alleen nog  te bestellen
 bij boekenbestellen.nl    
Ook het eBook is daar nog te bestellen..24.95/12.50
Wel nog wat exemplaren rechtstreeks.  Stuur berichtje naar info@deverwanten.nl

MOTIEF  Boekbespreking/Recensie 5 februari 2021
Boekrecensie door Ridzerd van Dijk
Verkorte samenvatting:

Mijn beschrijving van dit boek is niet meer dan enkele impressies. Om een goede samenvatting te geven, is niet zo eenvoudig, omdat er veel in staat, het is dan ook een boekwerk van 464 pagina’s!
Waar moet je dan beginnen, dus dan begin ik maar bij het begin:

De schrijver besloot een camperbus te kopen, enerzijds uit behoefte aan stilte en verdieping, anderzijds als een uitdaging, en confrontatie met zichzelf.
Die confrontatie komt er dan ook meer dan genoeg. Op het eerste uitstapje samen met zijn vrouw Marianne is het al meteen op de eerste camping een lawaai als het laatste oordeel van tractoren en vliegtuigen. Bovendien komt er storm, bliksem en regen opzetten. Al met al behoorlijk claustrofobisch voor beiden. Marianne struikelt ook nog over een tentharing waarbij zij een flinke beenwond oploopt. Kortom, bladzijden lang is het een aaneenschakeling van tegenslagen en teleurstellingen. 
Ondanks de malheur kan je het niet anders lezen dan met een grote glimlach, en dat blijft zo… door het hele verhaal heen! Een spirituele reis met… humor en dat is uniek.

Daarna begint de reis pas echt en wordt de schrijver de alleenganger die als een soort Parcival op pad gaat, op zoek naar de heilige Graal. Evenals Parcival strijdt hij met de demonen van zichzelf en met die van de wereld. Door alles heen blijft hij een wat naar binnen gerichte alleenganger die het liefst zijn medemensen ontloopt. Hij worstelt met overgevoeligheid en slapeloosheid, is allergisch voor lawaai, en spreekt zijn lagere zelf regelmatig streng toe. Een buitenstaander, onbegrepen, een roepende in de woestijn. Een dolende in de wereld van de ego’s. Een gevoelsmens en beelddenker in een wereld vol hoofdmensen.
Hij  komt o.a. oog in oog te staan: 

Met een heuse complotdenker, met een echte wolf, met pensionado’s in campers als huizen zo groot, en met meerdere andere alleengangers die een zelfde soort weg gaan. Je ziet ze als het ware voor je, en ook de natuurbeschrijvingen zijn indrukwekkend.
Hij is een principieel weigeraar van lidmaatschappen, omdat het gevaar bestaat om jezelf te verliezen in een soort algemeen groepsdenken. Zei Steiner niet eens: ‘Vraag het niet aan mij, maar vraag het je-zelf.’ Bij mij komen dan, als ik zijn tocht overzie, de woorden omhoog: imaginatie, inspiratie en intuïtie. 

Ik raak verstrikt in wat ik allemaal nog zou kunnen opvoeren: over de coronatijd, vluchtelingendrama, de donkere nacht van de ziel, meditatie en de wachter op de drempel. 
Ik zou zeggen lees het zelf! Wat mij betreft een heuse aanrader voor deze donkere tijd in het jaar en de wereldwijde gezondheids- en economische crisis.
——————–

Een paar Recensies: de laatste boven

Ans Bijsterveld-de Koning
De afgelopen weken heb ik jouw boek ‘De Alleenganger’ gelezen. Ik ben tijdens het lezen hiervan in de geest met je meegereisd; het heeft mij vermaakt, het bracht veel herkenning en het boek bevat schitterende inzichten die heel goed voelen en die mij verrijkt hebben. 
        Je beschrijft jouw belevenissen heel beeldend, zo beeldend dat ik de taferelen voor mij kon zien en die menigmaal een grote glimlach of zelfs schaterlach veroorzaakten, maar ook ontroering; ontroering voor de ‘kleine’ en de ‘grote’ Jan.
In jou woont nog een oude monnik en deze heb je mooi en gevoelvol in je huidige leven geïntegreerd en tot uiting gebracht in dit boek.
        Je hebt een mooie (innerlijke) reis afgelegd en ik wil je danken voor je openheid en het tonen van je kwetsbaarheid. Je hebt middels dit boek een stuk van jezelf prijsgegeven waarin een mens zich kan herkennen maar wat ook troost en motivatie biedt… motivatie en volharding in het gaan van zijn/haar eigen pad, de levensweg die wij als mens allemaal belopen. 

Ik neem jouw wijze woorden mee in mijn verdere leven, dank daarvoor 
——————————

Anita 
Titel: “Zalfje voor de ziel/ Alleen al de foto op de voorkant trok direct mijn aandacht. Dat busje. Bij die hoge bomen. Volmaakt passend bij de titel “De alleenganger” en de inhoud, ”uitdagende eenzaamheid.” Ik heb dit innerlijke reisverslag in mijn eigen busje in prettige alleenzaamheid opgezogen als een spons, want o, o, o, wat komen al die situaties me bekend voor. Een feest van herkenning! Ik heb mee-gereden, mee-geleden, mee-gehuild, mee-geklaagd, mee-geërgerd, mee-genoten, maar ook schaterend gelachen om situaties die mij – beelddenker – als film aan mijn innerlijk oog voorbij trokken, kijkend in de spiegel van zelfspot.

Voor hoog gevoeligen, de zogenaamde HSP-ers, is dit reisverslag een zalfje voor gekwelde zielen, die in de extreem gecompliceerd geworden wereld hongeren naar begrip, naar eenvoud, naar liefde, naar zachtheid, naar vriendelijkheid. Om zo’n wereld te scheppen raakte het volgende citaat mij in het hart:
“Doe jij wat jou gelukkig maakt, dan doe ik dat op mijn beurt ook, maar wel belangstellend en ondersteunend naar elkaar toe.”
Laten we dat doen.
______________________

Wiel Weijers
van de eerste lezers:
Beste Jan,
Wat een waanzinnig fijn boek heb jij geschreven.
Het is op mijn lijf geschreven.
Zo waar, zo mooi, zo overtuigend.
Je eerste boek, wat een topauteur!
__________________________
Een voor mij, hsp-er, een heel fijn boek, soms ernstig, soms grappig maar altijd herkenbaar, goed en duidelijk verwoord.
Duidelijk, helder, met humor
Lekker dik boek ..Geplaatst door Dorothe damman uit Zwolle , leeftijd 60-69
Waardeert het boek met een 8 uit 10
—————————————
===Eindelijk eens een spirituele boek gelezen waar ik ook voortdurend om moest lachen. Humor is de weg!! Een prestatie van formaat.. Adrie V===
__________________________
===De Alleenganger
Eenzaamheid…een uitdaging.
Wowh, Jan, het is echt een prachtig boek geworden!!!
Het nodigt uit om gelezen te worden en te genieten van de vergezichten en perspectieven die je deelt.
Ik wens van harte dat veel mensen – naast heerlijk genieten van je prachtige natuur-beschrijvingen, ook herkenning voelen in je gedeelde ervaringen. Zeker ook in deze (corona) tijd.
Geweldig dat je doorgezet hebt, je rug hebt rechtgehouden met betrekking tot wensen/eisen van uitgevers, en trouw bent gebleven aan jouw creatie.Een inspirerend voorbeeld.🤩🙏

In innerlijke verwantschap, Annet.===
________________________

De Alleenganger Boek 464   pagina’s    
Is landelijk uitverkocht en alleen nog  te bestellen
 bij boekenbestellen.nl    
Ook het eBook is daar nog te bestellen..24.95/12.50

**Of bij alle bibliotheken in Nederland.

Boekbespreking :

De alleenganger : eenzaamheid … een uitdaging! / Jan Verduin ; deverwanten.nl, 2021. – 464 pagina’s 
De frisse zeventiger, beelddenker en HSP-er Jan Verduin (deverwanten.nl) schaft een camperbus aan en wil daarmee in eerste instantie zijn huwelijk een nieuwe impuls geven. Tijdens de eerste trip blijkt deze camper vooral ruimte genoeg te hebben voor de alleenganger Verduin. Het is de opmaat voor een ontdekkingstocht door Nederland en in zichzelf. Hij reist in 2020 kriskras door Nederland en zet trefzeker het campingleven met gasten, boeren en campinghouders neer. De auteur blikt terug, denkt na over eenzaamheid, ego, dualiteit, gaat met zijn kleinkinderen op pad en babbelt met campinggasten, hoewel smalltalk en zogenaamde ‘gezelligheid’ niet bij hem passen. Ook komen onder meer hooggevoeligheid, de corona-perikelen, de camperinvasie en de donkere nacht van de ziel voorbij. Verduin geeft tot slot enkele praktische tips aangaande meditaties en overdenkingen. Hij draagt deze prettig leesbare dikke pil op ‘aan alle pelgrims op het smalle pad van de Alleenganger’. Voor hen die zich niet echt thuis voelen bij de grote grijze massa.

Recensent: Marianne Jans,
Afd. Redactie / BU Data E mi@biblion

Groepen van de verwanten:  Sensitieve Beeld en Geestverwanten  privé groep.  
Meditatiegroep-Geestverwanten of onze pagina De Verwanten  waar ook gedeeld kan worden.
Nieuw: natuurwaarnemingen en poëzie

 

(Totaal aantal bezoeken: 6.422, 1 bezoekers vandaag)
  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van De Verwanten!