Als aanvulling op het artikel over Het Eenheidsbewustzijn

Een oude rabbi vroeg eens aan zijn leerlingen:
Hoe kun je het moment bepalen,
waarin de nacht ten einde is en de dag begint?

Is het ‘t moment als je uit de verte
een hond van een schaap kunt onderscheiden?,
vroeg één van zijn leerlingen.

Nee, zei de rabbi.
Is het als je van verre
een dadelboom van een vijgenboom kunt onderscheiden?,
vroeg een ander.

Nee, zei de rabbi.
Maar wat dan?,
vroegen de leerlingen.

Het is als je in het gezicht van een mens kunt kijken
en daarin je zuster of je broeder ziet.
Tot dat moment is de nacht nog bij ons.
 
……Zo kan er een metamorfose van de innerlijke mens plaatsvinden; een innerlijke opstanding. Wat je doet uit mededogen en liefde voor een medemens doe je tegelijkertijd aan het grote geheel van alle mensen, van alle wezens. Het welzijn van de ander te verheffen tot ons eigen welzijn. Vanuit de wetenschap dat we verbonden zijn met allen, allen zijn, is dus iedere daad, hoe klein ook in onze ogen, van grote betekenis.
Als we een eenheidsbewustzijn ontwikkeld hebben stopt onherroepelijk ieder oordeel over de ander, zijn we in staat te vergeven, en zal de liefde alles verbindend zijn. Het kosmisch bewustzijn zetelt immers niet in het hoofd, maar in het hart.
 
Een citaat van een bekend theoloog met een bijna-dood ervaring:
“Ik zag in dat visioen wat voor arrogante vent ik was met al mijn theologie. Er zullen heel wat mensen die ik ken verbaasd staan, als ze erachter komen dat de lichtgestalte vol liefde in het totaal niet geïnteresseerd was in mijn theologische kennis, of de kerk waar ik toebehoorde. Hij leek het eerder soms amusant te vinden. Hij wilde weten wat zich afspeelde in mijn hart, niet wat er in mijn hoofd omging.”
 
Religieus
Wat is dan nu eigenlijk religieus-zijn?
Mensen verbinden dat met de kerk, met religie in de betekenis van geloof. Voor mij echter dragen kleine kinderen dat nog met zich mee, die zijn van nature religieus! Dat kun je zien in de ogen van de pasgeborene, als je goed kijkt zal de betekenis van dat woord dan duidelijk worden. Religie (van het Latijnse religio) heeft te maken met zingeving, en het zoeken naar echte verbindingen op een geestelijk niveau. Re-ligare… in bredere zin duidt het woord ‘religie’ op een algemenere vorm van spiritualiteit, gevoelens, gedachten over de zin van het leven. Religieus is een prachtig woord en religieus-zijn draagt zo’n diepe laag in zich. Dus laten we ons niet ontworstelen aan Religie, maar wel aan de uitwassen daarvan. Het weer bevrijden uit de instituties en kerken die het zich ten onrechte toegeëigend hebben.

Hoe verder iemand zich ontwikkelt, hoe meer ontheemd en eenzaam die zich zal voelen. Dat is een diep wordingsproces en ook de bedoeling, opdat we ons dan uiteindelijk als vrij geworden wezens weer opnieuw kunnen her-verbinden, niet meer bestuurd door de buitenwereld. Ligare is verbinden Re-ligare=opnieuw verbinden….mooi toch?
_________________

Ook geplaatst in de FB community
Sensitieve Beeld en Geestverwanten 
en op de FB Pagina van de Verwanten

Gedeelte uit: De Alleenganger/ Eenzaamheid … een uitdaging. 
Direct bestellen Via de winkelwagen   Of bij de plaatselijke of digitale boekhandel. Meer informatie over het boek vind je Hier

Lees eventueel ook nog Deel 1


(Totaal aantal bezoeken: 490, 1 bezoekers vandaag)
  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van De Verwanten!