EUREKA
IK WEET!

Wanneer weet je nu of je iets weet, of dat je iets denkt te weten?
Als je denkt..  weet je niet, als je weet..  denk je niet.

Heb je de behoefte om iets te bewijzen, te beargumenteren, in discussie te gaan.
Zoek je erkenning voor jouw waarheid, wil je dat met hand en tand verdedigen,
word je boos of verdrietig bij tegenstand? Dan kun je er zeker van zijn dat je in het denken zit.
Datzelfde geldt overigens ook voor geloofsovertuigingen en de behoefte om ook anderen daarvan te overtuigen, zodat jezelf meer zekerheid vindt in de wankele overtuiging. Als je de antwoorden buiten jezelf blijft zoeken, denk en zoek je er/herkenning.
Het liefst blijf je in de eigen bubbel van gelijkgestemde denkers. Je zoekt geen waarheid maar bevestiging.

Let wel..ook in het denken zijn vele gradaties en het is van groot belang dat de mens eerst zelfstandig leert denken, daar is natuurlijk niets mis mee en zelfs nodig. Originele en zelfstandige denkers hebben veel gebracht in literatuur, kunst en techniek.

Iemand die weet heeft geen enkele behoefte een ander te overtuigen. Hij of zij zoekt geen enkele bevestiging en de vrijheid van de ander is hem heilig.
Het weten komt uit de bron van al het weten, ook wel genoemd: universeel bewustzijn, kwantumveld of Akashakroniek. Internet zou je de gematerialiseerde Akashakroniek kunnen noemen, en de sociale media zijn roeptoeter.
Er is een groot verschil tussen materie en geest, zoals je weet.
Als je iemand vraagt: ‘Hoe weet je dat?’ Is niet weinig het antwoord: ‘Facebook of Twitter zegt dat.’ Naast de voordelen van de sociale media is er ook het gevaar dat mensen napraters worden en niet meer bij zichzelf te rade kunnen gaan. Of alleen nog afgaan op hun onderbuik gevoelens, die ook geen goede raadgever zijn.

Voor het denken is inspanning nodig: studie, geleerdheid en herhaling.
Voor het weten is stilte nodig, observatie en luisteren.
Wat vreemd toch dat we zo ongelooflijk veel tijd over hebben voor onze zoektochten naar kennis en nog geen vijf minuten om gewoon even stil te zijn, om te kijken en te luisteren naar ons-zelf.

Het kan ook gebeuren dat je wakker wordt en het opeens zeker weet en niet meer hoeft te twijfelen. Of je loopt te wandelen in de natuur en opeens is het antwoord daar. Je weet en kunt dan direct handelen.
Het is in feite de onbeschreven wet van het hart. Hoe sterker onze verbinding met het hart is, de Goddelijke vonk in onszelf, hoe duidelijker de innerlijke stem van het weten in de geest gaat klinken.

Mozart heeft hierover gezegd:
“Als ik als het ware volledig mezelf ben, geheel alleen en in een goed humeur, zoals bv. tijdens een rit in een rijtuig of tijdens een wandeling of s’nachts wanneer ik niet kan slapen, het gebeurt tijdens dergelijke gelegenheden dat de ideeën het best en het meest overvloedig in mij opkomen. Waar vandaan en hoe ze komen, weet ik niet, evenmin kan ik ze dwingen.”

Verschil tussen intuïtie en weten: Jung stelde: “Intuïtie is de intelligentie van het onbewuste.” Ook een soort weten dat buiten het denken omgaat. Een duidelijk gevoel dat iets klopt of juist niet. Mensen met een goed ontwikkelde intuïtie hebben contact met diepere lagen en zijn in de buurt van het weten, worden daaruit gevoed, maar het is een aanvoelen. Het geweten is: de voelsprieten tussen goed en kwaad. Mensen ‘zonder geweten’ zijn hun natuurlijke verbinding daarmee verloren.

Maar helder weten is toch iets anders, dat zich niet onbewust afspeelt, maar het bewustzijn verlicht.
Het is geen gevoel maar een zeker weten. Iemand die dat weten vertrouwt en er op bouwt is verankerd in het al-bewustzijn.
Het zoeken en lijden stopt waar het werkelijke weten begint.

Weer terug>> voor reactie en of aanvulling:
de FB Pagina van Jan Verduin
 de Verwanten pagina
Sensitieve Beeld en Geestverwanten  

——————–

Voor meer verdieping in dit onderwerp: Worden wie je echt bent, uiterlijke kennis en innerlijk weten.

(Totaal aantal bezoeken: 392, 1 bezoekers vandaag)
  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van De Verwanten!