Haiku voor de vegetariër:
Trotse stier waakt over
Zijn nog kwetsbare kudde
Tot aan het slachthuis

Deze haiku werd mij ingegeven toen ik vol bewondering en ook ontroerd naar de mooie koeien stond te kijken in de weide van een biologische boer,
tenminste daar ging ik vanuit, omdat ze hun horens mochten behouden.
Van die gespierde mooi gevormde en gekleurde dieren met een geweldig achterwerk, maar toch ook met zo’n kwetsbare oogopslag, die koeien zo eigen is.
Naast mij stond iemand die hetzelfde zag als ik, ook heel enthousiast, maar interpreteerde het toch heel anders en zei:
“Weet je wel hoe lekker deze vleeskoeien zijn? En ook nog bio zo te zien”
Het is toch wonderbaarlijk hoe wij hier met elkaar samenleven in dezelfde wereld, maar toch iets heel anders zien en de wereld waarnemen vanuit een andere benadering.
Zou dit het verschil kunnen zijn tussen de Waarnemer en het ego?
De Waarnemer is geworteld in de Geest en het ego is geworteld in de aarde.

De ene mens ziet de natuur en dierenwereld als een wingewest, de ander ziet de hele natuur als gelijkwaardig en wil het beschermen
De ene mens wil zijn bezit oneindig uitbreiden, de ander vraagt zich af hoe het aan overbodige een goede bestemming zou kunnen geven?
De ene mens ziet de ander als een vijand , en de ander ziet een bang kwetsbaar mens die zich verschuild achter een geweer.
De ene mens ziet een vrouw of man als seksobject, de ander ziet nog het kleine meisje  in de mooie betrouwbare ogen,
De ene mens ziet een lastig en druk kind en wordt boos, de ander vraagt zich af hoe het kind zo geworden is?
De ene mens ziet een oud krakkemikkig mens als overbelasting van de zorg, de ander ziet een wijs mens vol levenservaring.
De ene arts of specialist ziet een patiënt waar hij aan kan verdienen, de ander ziet een wanhopig mens die hij graag wil helpen
De ene mens ziet zijn getatoeëerde en gespierde medemens als het summum van kracht en mannelijkheid, de ander ziet een onzeker en gekwetst jochie
De ene mens ziet vluchtelingen als een gevaar voor z’n eigen welzijn, de ander ziet een gevlucht medemens die hij onderdak wil bieden.
De ene mens ziet dreigende wolkenluchten en is bang om nat te worden, de ander is dankbaar dat het gaat regenen voor de droge boerenakkers.
et cetera…

Voorpublicatie uit: Het Eenheidsbewustzijn van de Waarnemer
medio december 2023

Natuurwaarnemingen en poëzie

(Totaal aantal bezoeken: 227, 1 bezoekers vandaag)
  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van De Verwanten!