Je bent zo oud als je je voelt, oud zijn is een gevoelskwestie en enthousiasme voor het leven is het levenselixer.

Ouder worden is een verschijnsel dat vanuit de dualiteit bepaald wordt en niet vanuit de geest, waar het mee in conflict is. Het is de tijdelijkheid die de geest wil overwinnen en hem tot overgave wil dwingen. De bedoeling van het leven is de omgekeerde weg: dat de tijdelijkheid zich overgeeft aan de geest. 

Zo ben ik net de zeventig gepasseerd, maar dat is maar een getal. Het zegt misschien iets over mijn lijf en grijze haren, maar niets over het grijs geworden kind. Vroeger vond ik zeventig stokoud en het stond mijlen ver van mij vandaan. Nu ben ik het opeens zelf en het lijkt niets met mij van doen te hebben, omdat mijn innerlijke leeftijd van een andere orde is. Dat is een wonderlijk verschijnsel, omdat het te maken heeft met de Geest en niet met het lichaam. De Geest wordt namelijk niet ouder maar wijzer, tenminste als het goed is.

Probeer daarom in de ontmoeting met een oudere mens voorbij het lichaam te kijken en de Geest te ontmoeten. Grote kans dat hij of zij dan jonger, of van dezelfde innerlijke leeftijd blijkt te zijn.

De herfst van je leven is ook zo’n mooie uitspraak en… tijd. De herfst met zijn prachtige kleuren, het loslaten en terugkijken. Een kleurrijker persoon worden. De boom als metafoor: geworteld in de aarde, meegaand met de seizoenen van het leven, het loslaten van alle ervaringen, en de inzichten daaruit ontstaan opnemen in de levensstroom. De herfst is ook de tijd van het oogsten, de vruchten plukken van je levenswerk. Vooruitzien naar de nieuwe seizoenen die komen na de winter. Het bewust ouder worden is vol mogelijkheden voor een verdergaande geestelijke ontwikkeling. Het kan een nieuwe fase zijn, een overgang van materiële macht naar pure geestkracht.

Ouder worden heeft ook een moeilijke kant en dat zijn bijvoorbeeld de kwaaltjes en kwalen waar de gesprekken over gaan. Grote kans dat de ouderen zich identificeren met het ouder wordende lichaam en de daarbij behorende kwaaltjes, in plaats van… met zich-Zelf.
Er zijn mensen die met elkaar afspreken dat de eerste tien minuten van de ontmoeting daarover gesproken mag worden, dan stoppen, om vervolgens over te stappen naar andere onderwerpen.

Plaats jezelf en de anderen niet buiten de stroom om te verworden tot toeschouwers in plaats van deelnemers. Dat gebeurt vooral door te kiezen voor de vele materiële zekerheden. Vertrouwen verliest het van de angst en die angst gaat vervolgens bouwen aan schijnzekerheden en een dam opwerpen in de stroom. Naarmate het ouder worden dreig je steeds meer daarin verstrikt te raken, omdat je kwetsbaarder wordt en denkt al snel je levenskracht te verliezen om nog je eigen boontjes te kunnen blijven doppen. Die gedachte veroorzaakt een levenskramp en dooft het levens-enthousiasme en zet je dus buiten de stroom of zoals je wilt… buiten God.(enthousiasme betekent immers in God zijn)

Het moeilijkste is loslaten: je hebt het  loslaten van een herinnering, een gevoel van wrok, kinderen, relatie,….het leven is één groot proces van loslaten, maar boven alles uit reikt het loslaten van je naasten en vrienden die over de grens van leven en dood gaan. Als je dan echt oud mag worden, je zo’n beetje alleen overblijft. Dan kan er een groot verlangen ontstaan om die anderen te mogen volgen. Heel oud worden hoeft geen zegen te zijn.
De fysieke dood is immers een bevrijding uit de zwaartekracht.

Honderdtwintig jaar wordt het nieuwe streven, het liefst eeuwig blijven leven op de aarde is een streven van de materialistische ingestelde mens die zich niet kan voorstellen dat de dood eigenlijk niet bestaat. Dus dan werk je aan robotisering van het lichaam en door plastische chirurgie creëer je gelijksoortige wezens die als zombies voortleven. Een zombie is een slaaf die na zijn dood moet doorwerken voor zijn meester, degene die hem uit de dood heeft doen herrijzen. De technische ontwikkeling sleep je weg voor de dood van het lichaam, maar wel als vereiste dat je diezelfde techniek zal dienen zolang je voortleeft buiten je tijd; ontheemd en gekluisterd aan de aarde.


Ook geplaatst op de FB Pagina van DE VERWANTEN

Zie ook: DE KRACHT VAN DE OUDERE VROUW

(Totaal aantal bezoeken: 531, 1 bezoekers vandaag)
  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van De Verwanten!