De Verwanten

VRIJ EN VERBONDEN IN INNERLIJKE VERWANTSCHAP. De Verwanten wil een podium geven aan het idee over ziel en geestverwantschap. Over in relatie zijn met ons-zelf, de ander en alles wat ons omgeeft.

VERVOLG BOEKENWIJSHEID

Unknown-5

Lezen kan ons, tot op zekere hoogte, zeker ook inzichten schenken maar die zijn wel voortgekomen uit de ervaring van iemand anders. Op zich is daar niets mis mee, het is goed als wij elkaar wederzijds bevruchten met onze ervaringsinzichten.
Ik heb al beschreven dat de kwaliteit anders is als het door eigen ervaring is verkregen.
Daarom is het goed om elkaar te stimuleren om nieuwe ervaringen niet uit de weg te gaan.
Elkaar te bemoedigen om de wereld in te trekken met open vizier en wakkere geest.
Dat kunnen boeken wel betekenen…te enthousiasmeren, het gevoel opwekken dat je er niet alleen voorstaat.
Teveel lezen kan, zoals reeds beschreven, een grote ballast worden. Een dusdanige ballast dat er niets meer bij kan. Het is echt van belang dat we ons hoofd leegmaken van opgeslagen kennis en vooral ook van vooroordelen. Moeten we nu bijvoorbeeld echt al weten wat ons over duizend, twee duizend jaar of nog veel verder weg te wachten staat?
Al die kennis trekt ons uit het moment van het heden, waar we worden gesterkt om de toekomende tijd aan te kunnen en zelf bewust te worden.
We kunnen veel geleerd hebben door onze eigen ervaringen, door de wijsheid van anderen, maar er is nog een andere weg voor het opnemen van wijsheid en dat is…Inspiratie.
Inspiratie komt naar ons toe als er ruimte is! Vol is vol… daar kan niets meer bij.
Toen ik aan het boek werkte ontdekte ik een wonderbaarlijk verschijnsel: Ik beleefde letterlijk en figuurlijk een stromende energie, maar zo gauw als ik iets wilde naslaan of opzoeken op Google blokkeerde het terstond en volledig!
Alsof die energie, bij wijze van spreken, beledigd was dat ik niet voldoende vertrouwde op hem en hulp elders zocht.
Schrijven of spreken hebben te maken met zelf-vertrouwen, vertrouwen in het Zelf.
Het laten stromen van de energie die met alles verbonden is. We denken dat we gescheiden wezens zijn maar in werkelijkheid is dat niet zo.
Een mooi voorbeeld hiervan vind ik het nu volgende: als iemand met iets geheel nieuws en goeds bezig is, dat dan altijd weer blijkt dat zoiets gelijksoortigs op meerdere plaatsen in de wereld tegelijkertijd plaatsvindt. Daaraan zou je ook kunnen aflezen dat het waar is en niet zomaar een geïsoleerde gedachte. Er zijn ook proeven bekend met apen die iets aangeleerd kregen op een totaal afgeschermd eiland, en na enige tijd bleek dat apen in andere delen van de wereld deze handeling opeens ook konden/deden.
We zijn verbonden met alle wereldgedachten en het is een absurd idee om te denken dat
we volledig origineel zouden kunnen zijn. Alles is al eens gedacht en gezegd.
Als je dat bewust bent ontbreek je nog de moed om ooit nog wat op te schrijven of te beweren, want vervolgens moet je dan ook nog op internet gaan zoeken wie dat allemaal al eerder beweerd hebben en dat allemaal ook nog eens nauwgezet gaan rubriceren als verantwoording.
Internet is overigens de materiële variant op de vrij stromende wereldgedachten, maar dan ontzielt en zonder de stromende inspiratie.
Daarom gaat het erom dat we in staat zijn om een dusdanige ruimte in onszelf te scheppen en te bewaken waarin de inspiratie vrij kan instromen. Als je daar klaar voor bent en een gezonde geestelijke/spirituele ontwikkeling hebt doorlopen weet je terstond van welke aard de inspirator is, dat beleef je direct aan de temperatuur van de energie.
Dan durf je wel te schrijven, en blijkt het een wonderlijk energiek proces van samenwerking te zijn. Waar persoonlijke inzichten worden opgedragen om vervolgens getransformeerd terug te komen.
Echte lezers hoor ik vaak zeggen dat ze wel vijf tot tien boeken hebben liggen die nog gelezen moeten worden. Dat wordt dan bijna dwangmatig en is geen ontspannende bezigheid meer. Het is ook het idee dat je zonder die kennis niet werkt aan je ontwikkeling en ontplooiing als mens. Ik heb het vanzelfsprekend niet over studie die nodig is om een bepaald beroep uit te oefenen. Wel zijn we dusdanig geïndoctrineerd dat we menen dat studie alleen zaligmakend is, de enige weg tot zelfontplooiing op wat voor gebied dan ook.Verder is er een zekere angst om iets mis te lopen, angst ook voor de leegheid.
We leven in een ongelooflijk dwingende informatie maatschappij.
We zijn nergens banger voor dan voor die leegte. Daar lopen we voor weg, om heen, en we weten niet hoe snel we het weer op moeten vullen, steeds weer opnieuw.

Die leegte uithouden kan uiteindelijk wel eens de grootste vervulling blijken te zijn!

Deze twee berichten zijn op 6 november 2014 opnieuw gepubliceerd.
Samengevoegd en bewerkt.

 
 
 
 
 

(Totaal aantal bezoeken: 80, 1 bezoekers vandaag)
  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van De Verwanten!

Comments are closed.

(3 Reacties)

  1. Ik heb het gelezen Ridzerd….ik ben ook een fan van deze man. Hij las en leest vooral veel romans, biografieën reisverhalen en wetenschap etc. Er is veel ruimte in hem...
    Lees meer

    Ik heb het gelezen Ridzerd….ik ben ook een fan van deze man. Hij las en leest vooral veel romans, biografieën reisverhalen en wetenschap etc. Er is veel ruimte in hem want hij is er geenszins dogmatisch door geworden omdat hij alles leest. Mensen die de geesteswetenschap bestuderen lopen het gevaar dogmatisch te worden omdat ze veel te eenzijdig lezen. Als je antroposofie leest zal je je

  2. Interessant stuk, Jan. <br />Het volgende fragment uit een boek van Maarten &#39;t Hart en mijn commentaar eronder, zal je denk ik wel interesseren.

© 2024 De Verwanten

Website door DunicoBoven ↑

Translate »