De Verwanten

Deze Site… De Verwanten..wil een podium geven aan het idee over nieuwe broeder-zusterschap en verwantschap in haar diverse verschijningsvormen in deze tijd. Over in relatie zijn met onszelf, de ander, en alles wat ons omgeeft, waar we mee in verbinding staan en afhankelijk van zijn, omdat we er onverbrekelijk deel van uitmaken.

De Dualiteit als Ontwikkelingsweg

michael_en_de_draak_marjan_van_zeyl

marjanvanzeyl cards

De twee vorige artikelen hebben heel wat stof doen opwaaien. Het ging in die artikelen over het ontwikkelen van een sterk onderscheidingsvermogen en de weg van het midden. Het kunnen zien en onderscheiden van de twee tegenpolen die we Lucifer en Ahriman zouden kunnen noemen, als een vorm van Aardvlucht en Aardzucht: Je niet verbinden met de aarde en de dualiteit ontkennen of zo in de aarde opgaan dat je je geestelijke oorsprong vergeet.
In Liefde voor het onvolmaakte ging het over de imperfectie en het jezelf niet te serieus nemen en ook eens kunnen lachen over de zich herhalende onmacht om het anders te doen. Wat we maar al te vaak aan het doen zijn is elkaar een rad voor de ogen draaien, we spiegelen iets naar de buitenwereld wat we niet zijn, zowel uiterlijk als innerlijk. We spiegelen graag perfectie en doen ons anders voor dan we zijn. De grootste uitdaging is nu juist om jezelf te zijn met alle onvolmaaktheden van dien en de middenweg te vinden. Het midden tussen de twee tegenpolen die zeggen: “Je bent alleen maar Geest en de aarde is maya, onwerkelijk en niet echt,” en de ander zegt: “Je bent alleen maar aarde en er is niets buiten dit bestaan, dus leef je uit voordat het te laat is.’

In vele reacties op bovenstaande artikelen ontstond op een bepaald moment, naar mijn idee, een omdraaien van de feiten:  liefde voor het onvolmaakte werd liefde voor het volmaakte en waar ik de uiteenzetting met de dualiteit beschreef, veranderde dat in leven in non-dualiteit. De volgende reacties kwamen o.a. naar voren: “Maar nee, ik geloof niet in tekortkomingen. Alles is perfect zoals het is, jij en ik ook.” -“De schaduw heeft van zichzelf geen kracht. Het kan slechts bestaan bestaan doordat het individu het licht blokkeert.” -“Waar we ons van bewust kunnen zijn is dat we alleen maar liefde en licht Zijn, we hoeven alleen maar steeds bewust te Zijn dat liefde alleen maar liefde uitstraalt.”
Ik wil niet beweren dat het niet eerlijk en oprecht gemeend is en onwaar, maar het mist iets heel essentieels: het mist bodem, het is als het ware niet geaard!
Lucifer spiegelt een lichtwereld en kan het zo mooi brengen dat het allemaal waar lijkt en nastrevenswaardig; hij hult zich in schone gewaden.
Als we het duister ontkennen, ontkennen we daarmee ook het lijden en maken onszelf derhalve machteloos om dat lijden te verlichten.

Ik wil nu iets schrijven over een goede kennis van mij die volgens hem in het licht leefde. Hij las het ene spirituele boek na het ander en werd blij van de positieve lichtkracht, dat je alles met je eigen licht kon vormgeven. Hij leefde in het hier en nu en in de non-dualiteit. Hij ontkende ieder stukje duister en hield zich afzijdig van het wereldgebeuren, als iemand iets wilde vertellen over een minder mooie gebeurtenis stopte hij letterlijk en figuurlijk twee vingers in zijn oren. Hij wilde ook 120 jaar worden, omdat hij dat visualiseerde, en gezond en krachtig blijven door de verbinding met de lichtenergie. Persoonlijke problemen, die er zeker waren, werden onbesproken gelaten en ‘onder de mantel der liefde verborgen’. Ondertussen ging er in hem een nare ziekte woekeren, maar ook dat ontkende hij en bleef in concentratie op het licht. Tot de dood heeft hij er niet over willen praten en bleef gezondheid uitstralen, hoe moeilijk en doorzichtig dan ook.

Ik noem dit als voorbeeld hoe we onszelf en de ander iets blijven wijsmaken en blijkbaar gevangen zijn in een waanidee. Alles wil juist gekend en gezien worden. Als we het zogenaamde duister niet erkennen en in de ogen kunnen kijken zal het ons blijven achtervolgen tot het ons inhaalt. Kijk in dit kader eens naar het vluchtelingen probleem dat jaren lang ontkend is en ons nu inhaalt en ter verantwoording roept. Ook het duister in onszelf wil gezien worden anders zal het vroeg of laat uitbreken, met alle nare gevolgen van dien. Met hier als voorbeeld de ‘geestelijken’ die celibatair
proberen te leven en dat uitstralen naar de wereld, maar ondertussen hun verdrongen hartstochten uitleven op kwetsbare kinderen.
Ieder mens die zich wil verheffen boven de worstelende mensheid zal vroeg of laat diep vallen. Alleen bescheidenheid en eerlijkheid verheft de mens.

Hier leven in totale Non-Dualiteit is een illusie, we leven hier in de dualiteit en daar kunnen we, zolang als we hier zijn, niet aan ontstijgen, behalve soms voor korte ogenblikken in de meditatie als we vanuit de stilte de dualiteit aan ons voorbij laten trekken. Daarna stappen we onherroepelijk weer terug in de dualiteit, hopelijk met wat meer vrede. Het denken boven de dualiteit te kunnen staan is een leugen en een arrogantie van het ego.Unknown-41
Het ego wordt overigens wel vaak gezien als een onderschat fenomeen, het ego hebben we wel degelijk nodig om ons  staande te houden en werkzaam te zijn in de wereld. Alles hier heeft zijn geestelijke tegenhanger, dus ook het ego, en dat noemen we het hoger IK. Als de ontwikkeling goed verloopt zal het ego zich langzamerhand weer kunnen verbinden met het hoger-Ik, door de ervaringen en de daaruit ontstane inzichten op te dragen. In het hoger-IK komen we weer thuis en daar zijn we verbonden met alles en iedereen en is broederschap een feit. Dat is totaal iets anders dan het oude groepsbewustzijn waar het individu zich ondergeschikt maakt aan de regels van de groep. Bij Ik-bewustzijn gaat het erom dat ieder individu op zich uiteindelijk in staat is te luisteren naar het eigen ge-weten. Kan handelen vanuit een ongekende vrijheid, met het eigen innerlijk geweten als richtsnoer.
Groepen en vooral geloofsgemeenschappen zullen altijd de andersdenkenden te vuur en te zwaard blijven bestrijden. De wereld verandert immers alleen in die mate dat het individu aan zich zelf werkt.

Ik beschreef dat we ons eigen en elkaars verlosser kunnen zijn en noemde het zelfs: verloskundigen van het geestelijk kind. Een kerstgedachte over het kind dat werd geboren in een eenvoudige stal tussen de dieren en niet in een prachtige non dualistische lichtwereld.
Liefde wordt gebracht als een zachte lichtkracht die alles en iedereen omhult en waar je je alleen maar lijdzaam aan hoeft over te geven. Liefde is voor iedereen anders en heeft vele gradaties in het menselijk denken. In ieder geval is bewuste Liefde niet zwak, sentimenteel of bang en laat niet over zich heenlopen. Liefde is vol van kracht en wakker bewustzijn. Liefde ontkent het duister niet en wil het onder ogen komen. Jezus, de Liefdemens bij uitstek, verkondigde: “Wees scherpzinnig als een slang, maar met de onschuld van een duif” en “Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard”: daarmee bedoeld, veronderstel ik, het zwaard van inzicht, van onderscheidingsvermogen, het zwaard dat waar en onwaar scheidt en daarmee ruimte maakt voor de midden-weg. Het is een Michaëlische wakkere strijder die het duister bestrijdt en tegelijkertijd wil bevrijden, omdat alles uiteindelijk, diep in de ziel, hunkert naar en voortkomt uit dezelfde liefdevolle eenheid.

De mens leeft in de dualiteit en het is hem ter beschikking gesteld, niet als straf maar als een mogelijkheid, om tot ware vrijheid te komen, om een krachtig en zelfstandig mens te worden. Een moedig mens die zich juist wel wil verbinden met de aarde, die het verzet opgeeft en in de dualiteit alles zal vinden wat nodig is voor zijn of haar ontwikkeling. In het opgeven van verzet, in de overgave ligt uiteindelijk vrede en stilte besloten. Daarvoor zal de middenweg bewandeld moeten worden om te leren de twee tegenpolen in bedwang en in evenwicht te houden zodat ze ons dienstbaar worden. Tussen deze twee polen staat de Christusmens die ook het lijden op zich neemt en daardoor uiteindelijk de verlosser wordt.
De IK-BEN.Unknown-3

 

Zie in dit kader ook:  ONDERSCHEIDINGSVERMOGEN

 

GRATIS ABONNEREN OP NIEUWE PUBLICATIES

Vul hier onder je emailadres in om een melding te ontvangen bij elk nieuw bericht op dit blog. Het emailadres blijft privé en wordt niet zichtbaar voor auteur of anderen. Vergeet niet de link in de bevestigingsmail te activeren.

U wordt verwezen naar de pagina van Feedburner. Hier moet u Recaptcha "Ik ben geen robot" aan vinken en vervolgens op "Complete Subscription Request" klikken. De foutmelding "Sorry, not a valid Captcha answer. Please try again." kunt u negeren.

Geef een reactie

log in met wachtwoord

Of schrijf een bericht als gast

Uw email adres zal niet worden gepubliceerd.

Wilt u een afbeelding uploaden? Dat kan door middel van de Browse knop aan de bovenzijde, de afbeelding wordt automatisch in bovenstaand bericht geplaatst.

Wilt u een youtube video uploaden? Dat kan door de link van de video in bovenstaand bericht te plakken

Vul onderstaande som in voor menselijke herkenning *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op alle reacties.

Voeg eventueel een afbeelding toe

(46 Reacties)

 1. Avatar
  Jarien van der Woude

  20 december 2015 om 12:26

  Zonder oordeel kijken, dat ervaar ik als behulpzaam. Daardoor komt er ook licht op onze duisternis, en ontkennen we niets meer. Alles mag er zijn.

 2. Avatar
  Team van nieuwebroedershap.nl

  13 december 2015 om 12:58

  Even ingaand op de reacties over vrouwen onder dit artikel: willen we erop wijzen dat meer dan 70 % van de lezers vrouwen zijn. Wellicht kunnen we er Nieuwe Zusterschap...
  Lees meer

  Even ingaand op de reacties over vrouwen onder dit artikel: willen we erop wijzen dat meer dan 70 % van de lezers vrouwen zijn. Wellicht kunnen we er Nieuwe Zusterschap van maken 🙂 Broederschap is een universele benaming voor de eenheid van zowel vrouwen als mannen, vandaar de naam. Voor alle duidelijkheid gebruiken we vaak :
  Nieuwe broeder/zusterschap.

  • Wat vind je van The New Kinship…. this has potential to grow worldwide man I tell you. 😉

   • Dank je Manannan…
    Nieuwe verwantschap …….het wonderlijke is dat de eerste naam de verwanten was en in de stichting nog gebruikt wordt voor groepjes.
    Daar heb ik soms spijt van omdat broederschap associaties oproept en negatieve klank heeft gekregen. Maar ik vond en vind het zo’n oerwoord, waar ik ondanks alles trouw aan wilde blijven…daarom ook nieuwe.

 3. Mijn dank voor deze website is heel groot, hier lees ik de ontbrekende stukken voor mijn begrip.

  • Hartelijk welkom Loes, weer een vrouw 🙂
   mooi dat je iets kunt aanvangen met wat hier op de Nieuwe Broederschap wordt aangereikt!
   Hoop meer je stem hier te horen!
   Hartelijke groet.

  • Avatar
   Saskia Terwaalt

   13 december 2015 om 10:06

   Bijlage:

   Het is algemeen op websites dat maar 2% van zich laat horen, vele lezers voelen niet direct de behoefte om uit de veilige anonimiteit te treden.
   Maar nu wil ik toch ook even mijn kop ‘boven de zeespiegel’ uitsteken en mijn waardering kenbaar maken.
   Hier vind ik veel antwoorden op mijn vragen en daar ben ik ook dankbaar voor.
   Het begrip Lucifer en Ahriman is heel verhelderend en ik ben mij er meer in gaan verdiepen. De middenweg bewandelen en bewaken dat je niet doorschiet in het een of ander dat vergt bewustzijn en is een goede oefening.
   Bedankt en Groet,
   Saskia

   • Hoi Saskia, wees van harte welkom, ik hoop dat je hier nog verder tot praktische inzichten komt en een vrouw Saskia …die laten hier minder van zich horen ” behalve ik dan ” 🙂 zou toch mooi zijn deze eenzijdigheid te doorbreken? de ervaringen delen in de vrouwelijke lijn der ontwikkeling.

    Leonie

   • Ik sluit mij bij de vorige spreker aan. Bedankt dat je even ‘je kop boven de zeespiegel uitsteekt’. Om te laten weten dat je meedoet. Dat geeft de burger moed.
    Overigens voel ik mij zeker ook gedragen door de zwijgende meerderheid.
    Hartelijke groet,
    Jan

   • Fijn om dat te horen Saskia!

  • Bijlage:

   Beste Loes,

   Welkom! en bedankt dat je even van je laat horen, dat doet mij goed.
   Het is als een zee vol leven waar plotseling iemand zich laat zien.

   Hartelijke groet,
   Jan

Geef een reactie

log in met wachtwoord

Of schrijf een bericht als gast

Uw email adres zal niet worden gepubliceerd.

Wilt u een afbeelding uploaden? Dat kan door middel van de Browse knop aan de bovenzijde, de afbeelding wordt automatisch in bovenstaand bericht geplaatst.

Wilt u een youtube video uploaden? Dat kan door de link van de video in bovenstaand bericht te plakken

Vul onderstaande som in voor menselijke herkenning *

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer jezelf op alle reacties.

Voeg eventueel een afbeelding toe

© 2019 De Verwanten

Website door Pinto SolutionsBoven ↑

Translate »