De Verwanten

VRIJ EN VERBONDEN IN INNERLIJKE VERWANTSCHAP. De Verwanten wil een podium geven aan het idee over ziel en geestverwantschap. Over in relatie zijn met ons-zelf, de ander en alles wat ons omgeeft.

De Dualiteit als Ontwikkelingsweg

michael_en_de_draak_marjan_van_zeyl

marjanvanzeyl cards

De twee vorige artikelen hebben heel wat stof doen opwaaien. Het ging in die artikelen over het ontwikkelen van een sterk onderscheidingsvermogen en de weg van het midden. Het kunnen zien en onderscheiden van de twee tegenpolen die we Lucifer en Ahriman zouden kunnen noemen, als een vorm van Aardvlucht en Aardzucht: Je niet verbinden met de aarde en de dualiteit ontkennen of zo in de aarde opgaan dat je je geestelijke oorsprong vergeet.
In Liefde voor het onvolmaakte ging het over de imperfectie en het jezelf niet te serieus nemen en ook eens kunnen lachen over de zich herhalende onmacht om het anders te doen. Wat we maar al te vaak aan het doen zijn is elkaar een rad voor de ogen draaien, we spiegelen iets naar de buitenwereld wat we niet zijn, zowel uiterlijk als innerlijk. We spiegelen graag perfectie en doen ons anders voor dan we zijn. De grootste uitdaging is nu juist om jezelf te zijn met alle onvolmaaktheden van dien en de middenweg te vinden. Het midden tussen de twee tegenpolen die zeggen: “Je bent alleen maar Geest en de aarde is maya, onwerkelijk en niet echt,” en de ander zegt: “Je bent alleen maar aarde en er is niets buiten dit bestaan, dus leef je uit voordat het te laat is.’

In vele reacties op bovenstaande artikelen ontstond op een bepaald moment, naar mijn idee, een omdraaien van de feiten:  liefde voor het onvolmaakte werd liefde voor het volmaakte en waar ik de uiteenzetting met de dualiteit beschreef, veranderde dat in leven in non-dualiteit. De volgende reacties kwamen o.a. naar voren: “Maar nee, ik geloof niet in tekortkomingen. Alles is perfect zoals het is, jij en ik ook.” -“De schaduw heeft van zichzelf geen kracht. Het kan slechts bestaan bestaan doordat het individu het licht blokkeert.” -“Waar we ons van bewust kunnen zijn is dat we alleen maar liefde en licht Zijn, we hoeven alleen maar steeds bewust te Zijn dat liefde alleen maar liefde uitstraalt.”
Ik wil niet beweren dat het niet eerlijk en oprecht gemeend is en onwaar, maar het mist iets heel essentieels: het mist bodem, het is als het ware niet geaard!
Lucifer spiegelt een lichtwereld en kan het zo mooi brengen dat het allemaal waar lijkt en nastrevenswaardig; hij hult zich in schone gewaden.
Als we het duister ontkennen, ontkennen we daarmee ook het lijden en maken onszelf derhalve machteloos om dat lijden te verlichten.

Ik wil nu iets schrijven over een goede kennis van mij die volgens hem in het licht leefde. Hij las het ene spirituele boek na het ander en werd blij van de positieve lichtkracht, dat je alles met je eigen licht kon vormgeven. Hij leefde in het hier en nu en in de non-dualiteit. Hij ontkende ieder stukje duister en hield zich afzijdig van het wereldgebeuren, als iemand iets wilde vertellen over een minder mooie gebeurtenis stopte hij letterlijk en figuurlijk twee vingers in zijn oren. Hij wilde ook 120 jaar worden, omdat hij dat visualiseerde, en gezond en krachtig blijven door de verbinding met de lichtenergie. Persoonlijke problemen, die er zeker waren, werden onbesproken gelaten en ‘onder de mantel der liefde verborgen’. Ondertussen ging er in hem een nare ziekte woekeren, maar ook dat ontkende hij en bleef in concentratie op het licht. Tot de dood heeft hij er niet over willen praten en bleef gezondheid uitstralen, hoe moeilijk en doorzichtig dan ook.

Ik noem dit als voorbeeld hoe we onszelf en de ander iets blijven wijsmaken en blijkbaar gevangen zijn in een waanidee. Alles wil juist gekend en gezien worden. Als we het zogenaamde duister niet erkennen en in de ogen kunnen kijken zal het ons blijven achtervolgen tot het ons inhaalt. Kijk in dit kader eens naar het vluchtelingen probleem dat jaren lang ontkend is en ons nu inhaalt en ter verantwoording roept. Ook het duister in onszelf wil gezien worden anders zal het vroeg of laat uitbreken, met alle nare gevolgen van dien. Met hier als voorbeeld de ‘geestelijken’ die celibatair
proberen te leven en dat uitstralen naar de wereld, maar ondertussen hun verdrongen hartstochten uitleven op kwetsbare kinderen.
Ieder mens die zich wil verheffen boven de worstelende mensheid zal vroeg of laat diep vallen. Alleen bescheidenheid en eerlijkheid verheft de mens.

Hier leven in totale Non-Dualiteit is een illusie, we leven hier in de dualiteit en daar kunnen we, zolang als we hier zijn, niet aan ontstijgen, behalve soms voor korte ogenblikken in de meditatie als we vanuit de stilte de dualiteit aan ons voorbij laten trekken. Daarna stappen we onherroepelijk weer terug in de dualiteit, hopelijk met wat meer vrede. Het denken boven de dualiteit te kunnen staan is een leugen en een arrogantie van het ego.Unknown-41
Het ego wordt overigens wel vaak gezien als een onderschat fenomeen, het ego hebben we wel degelijk nodig om ons  staande te houden en werkzaam te zijn in de wereld. Alles hier heeft zijn geestelijke tegenhanger, dus ook het ego, en dat noemen we het hoger IK. Als de ontwikkeling goed verloopt zal het ego zich langzamerhand weer kunnen verbinden met het hoger-Ik, door de ervaringen en de daaruit ontstane inzichten op te dragen. In het hoger-IK komen we weer thuis en daar zijn we verbonden met alles en iedereen en is broederschap een feit. Dat is totaal iets anders dan het oude groepsbewustzijn waar het individu zich ondergeschikt maakt aan de regels van de groep. Bij Ik-bewustzijn gaat het erom dat ieder individu op zich uiteindelijk in staat is te luisteren naar het eigen ge-weten. Kan handelen vanuit een ongekende vrijheid, met het eigen innerlijk geweten als richtsnoer.
Groepen en vooral geloofsgemeenschappen zullen altijd de andersdenkenden te vuur en te zwaard blijven bestrijden. De wereld verandert immers alleen in die mate dat het individu aan zich zelf werkt.

Ik beschreef dat we ons eigen en elkaars verlosser kunnen zijn en noemde het zelfs: verloskundigen van het geestelijk kind. Een kerstgedachte over het kind dat werd geboren in een eenvoudige stal tussen de dieren en niet in een prachtige non dualistische lichtwereld.
Liefde wordt gebracht als een zachte lichtkracht die alles en iedereen omhult en waar je je alleen maar lijdzaam aan hoeft over te geven. Liefde is voor iedereen anders en heeft vele gradaties in het menselijk denken. In ieder geval is bewuste Liefde niet zwak, sentimenteel of bang en laat niet over zich heenlopen. Liefde is vol van kracht en wakker bewustzijn. Liefde ontkent het duister niet en wil het onder ogen komen. Jezus, de Liefdemens bij uitstek, verkondigde: “Wees scherpzinnig als een slang, maar met de onschuld van een duif” en “Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard”: daarmee bedoeld, veronderstel ik, het zwaard van inzicht, van onderscheidingsvermogen, het zwaard dat waar en onwaar scheidt en daarmee ruimte maakt voor de midden-weg. Het is een Michaëlische wakkere strijder die het duister bestrijdt en tegelijkertijd wil bevrijden, omdat alles uiteindelijk, diep in de ziel, hunkert naar en voortkomt uit dezelfde liefdevolle eenheid.

De mens leeft in de dualiteit en het is hem ter beschikking gesteld, niet als straf maar als een mogelijkheid, om tot ware vrijheid te komen, om een krachtig en zelfstandig mens te worden. Een moedig mens die zich juist wel wil verbinden met de aarde, die het verzet opgeeft en in de dualiteit alles zal vinden wat nodig is voor zijn of haar ontwikkeling. In het opgeven van verzet, in de overgave ligt uiteindelijk vrede en stilte besloten. Daarvoor zal de middenweg bewandeld moeten worden om te leren de twee tegenpolen in bedwang en in evenwicht te houden zodat ze ons dienstbaar worden. Tussen deze twee polen staat de Christusmens die ook het lijden op zich neemt en daardoor uiteindelijk de verlosser wordt.
De IK-BEN.Unknown-3

 

Zie in dit kader ook:  ONDERSCHEIDINGSVERMOGEN

 

(Totaal aantal bezoeken: 856, 1 bezoekers vandaag)
 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van De Verwanten!

Comments are closed.

(46 Reacties)

 1. Jarien van der Woude

  20 december 2015 om 12:26

  Zonder oordeel kijken, dat ervaar ik als behulpzaam. Daardoor komt er ook licht op onze duisternis, en ontkennen we niets meer. Alles mag er zijn.

 2. Team van nieuwebroedershap.nl

  13 december 2015 om 12:58

  Even ingaand op de reacties over vrouwen onder dit artikel: willen we erop wijzen dat meer dan 70 % van de lezers vrouwen zijn. Wellicht kunnen we er Nieuwe Zusterschap...
  Lees meer

  Even ingaand op de reacties over vrouwen onder dit artikel: willen we erop wijzen dat meer dan 70 % van de lezers vrouwen zijn. Wellicht kunnen we er Nieuwe Zusterschap van maken 🙂 Broederschap is een universele benaming voor de eenheid van zowel vrouwen als mannen, vandaar de naam. Voor alle duidelijkheid gebruiken we vaak :
  Nieuwe broeder/zusterschap.

  • Wat vind je van The New Kinship…. this has potential to grow worldwide man I tell you. 😉

   • Dank je Manannan…
    Nieuwe verwantschap …….het wonderlijke is dat de eerste naam de verwanten was en in de stichting nog gebruikt wordt voor groepjes.
    Daar heb ik soms spijt van omdat broederschap associaties oproept en negatieve klank heeft gekregen. Maar ik vond en vind het zo’n oerwoord, waar ik ondanks alles trouw aan wilde blijven…daarom ook nieuwe.

    • Tja, Jan, woorden blijven tekort schieten, dat hebben we dan maar te accepteren… 🙂

 3. Mijn dank voor deze website is heel groot, hier lees ik de ontbrekende stukken voor mijn begrip.

  • Hartelijk welkom Loes, weer een vrouw 🙂
   mooi dat je iets kunt aanvangen met wat hier op de Nieuwe Broederschap wordt aangereikt!
   Hoop meer je stem hier te horen!
   Hartelijke groet.

  • Saskia Terwaalt

   13 december 2015 om 10:06

   Bijlage:

   Het is algemeen op websites dat maar 2% van zich laat horen, vele lezers voelen niet direct de behoefte om uit de veilige anonimiteit te treden.
   Maar nu wil ik toch ook even mijn kop ‘boven de zeespiegel’ uitsteken en mijn waardering kenbaar maken.
   Hier vind ik veel antwoorden op mijn vragen en daar ben ik ook dankbaar voor.
   Het begrip Lucifer en Ahriman is heel verhelderend en ik ben mij er meer in gaan verdiepen. De middenweg bewandelen en bewaken dat je niet doorschiet in het een of ander dat vergt bewustzijn en is een goede oefening.
   Bedankt en Groet,
   Saskia

   • Hoi Saskia, wees van harte welkom, ik hoop dat je hier nog verder tot praktische inzichten komt en een vrouw Saskia …die laten hier minder van zich horen ” behalve ik dan ” 🙂 zou toch mooi zijn deze eenzijdigheid te doorbreken? de ervaringen delen in de vrouwelijke lijn der ontwikkeling.

    Leonie

   • Ik sluit mij bij de vorige spreker aan. Bedankt dat je even ‘je kop boven de zeespiegel uitsteekt’. Om te laten weten dat je meedoet. Dat geeft de burger moed.
    Overigens voel ik mij zeker ook gedragen door de zwijgende meerderheid.
    Hartelijke groet,
    Jan

   • Fijn om dat te horen Saskia!

  • Bijlage:

   Beste Loes,

   Welkom! en bedankt dat je even van je laat horen, dat doet mij goed.
   Het is als een zee vol leven waar plotseling iemand zich laat zien.

   Hartelijke groet,
   Jan

 4. Mooie liefdevolle inhoud bedankt ! In energie Voor hemel en aarde in alles wat is, is de dualiteit in balans, alleen van uit een niet natuurlijk handelen word dit verstoord....
  Lees meer

  Mooie liefdevolle inhoud bedankt ! In energie Voor hemel en aarde in alles wat is, is de dualiteit in balans, alleen van uit een niet natuurlijk handelen word dit verstoord.
  Accepteerd men de natuurlijke eenheid van dit al dan zal men zelf ook hier op af gestemd raken in een en met allen daarin met scheppend vermogen ook in bewustzijn meer een eenheid vormen . Waarin Subjectiviteit en ontwikkeling van het individu deel is in het geheel van de objectiviteit van het al dat is,en daardoor hierin verbonden en vrij zijn .

  • Beste Marcel,
   Ik zou nadere uitleg wel op prijs stellen. Denk je ook niet dat door het alsmaar voortwoekerende materialisme de balans verstoord is?

  • Hallo Marcel wat mooi om je hier zomaar opeens weer te ontmoeten.
   Waarschijnlijk heb je de energie opgevangen van mijn innerlijke vraag…..hoe zal het gaan? Contact volgt.
   /Voor hemel en aarde in alles wat is, is de dualiteit in balans, alleen van uit een niet natuurlijk handelen word dit verstoord./
   Dat is mooi maar niet vanzelfsprekend meer, daar is nu de bewuste mens voor nodig die keuzes durft te maken en voldoende kracht, geloof en liefde heeft om ze werkelijk in balans te brengen en houden vooraleerst in de eigen ziel.

   Hartelijke groet!

 5. Goed verhaal Jan. Mooi om te zien hoe je reacties uit andere artikelen in een nieuw artikel weet te integreren. De verschillende artikelen beginnen daardoor met elkaar een organische eenheid...
  Lees meer

  Goed verhaal Jan. Mooi om te zien hoe je reacties uit andere artikelen in een nieuw artikel weet te integreren. De verschillende artikelen beginnen daardoor met elkaar een organische eenheid te vormen. Die eenheid ontstaat dan langzamerhand door bepaalde thema’s uit steeds verschillnde perspectieven te beschrijven. Alles direct al als eenheid bestempelen heeft ook zo zijn problemen. Denkend aan de boom die beschreven wordt. Je kunt hem vanuit noord-oost-zuid en west beschrijven,maar ook vanuit de luchtballon. Soms is het wortelgestel onder de grond net zo uitgebreid als de takken bovengronds, ook dat kan. Beschreven worden. In de verschillende seizoenen zijn er ook weer verschilende aanblikken. Dan is de boom als zaadje begonnen en zal eens sterven als oude boom. De boom is ook met onze ademhaling verbonden en doet in het licht anders dan in het donker met zuurstof. Kortom. Alleen de boom al is zeer veelzijdig. Als we de eenheid boom willen zien, zijn dat allemaal onderdelen van die eenheid.

 6. Dit artikel roept onderstaande in mij op. Ligt het (uiteindelijk) binnen mijn mogelijkheden hier op aarde in liefde te leven, zonder in die zin iets van de ander te vragen?...
  Lees meer

  Dit artikel roept onderstaande in mij op.

  Ligt het (uiteindelijk) binnen mijn mogelijkheden hier op aarde in liefde te leven, zonder in die zin iets van de ander te vragen?

  In welke mate wijd ik me toe het antwoord op die vraag te exploreren en te praktizeren in de dagelijkse praktijk van mijn leven?

  “Vrede laat ik u, mijn vrede geef ik u; niet gelijkerwijs de wereld hem geeft, geef ik hem u.” (Jezus van Nazareth)

  Broedergroet, Jarien.

  • Beste Jarien,

   Alleen de oefening is al een daad van betekenis. Ik moet dan denken aan het idee van drie stappen voorwaarts en dan weer twee stappen achterwaarts.
   De ontwikkeling gaat niet in een rechte gestadige lijn naar boven.
   In navolging van Hem zullen we uiteindelijk die liefde zijn, dat is de belofte…gevend en niets terugverwachtend……het is de oefening in alle bescheidenheid waard.
   Groet!

  • correctie: zonder in die zin iets van de ander en van de wereld te vragen?

 7. Is verlichting mogelijk of is dat hier een illusie ?

  • Nou Jentel, dat lijkt mij een moeilijke vraag.

   Mijns inziens zul je jezelf dan eerst moeten afvragen wat verlichting eigenlijk ís: Ergens op een wolk zitten met een verstilde glimlach op je gezicht en vol mededogen naar beneden kijken naar dat gestuntel van al die mensen daarbeneden op onze mooie blauwe planeet? Geen pijn meer voelen en geen verdriet, geen boosheid, geen jaloersheid, maar ook geen genot en geen blijdschap meer ervaren? Je nooit meer kunnen verheugen op een mooie wandeling in de lente?

   Anders gezegd: er alleen maar ‘zijn’? Eerlijk gezegd moet ik er zelf niet aan denken, maar misschien komt dat ook wel omdat ik nog lang niet zover ben…

  • Beste Jentel, bedankt voor je reactie,
   Ja dat is mogelijk maar het is een proces en niet te leren uit een boek met de titel
   ‘Hoe word ik verlicht binnen 10 dagen.’
   Verlichting zijn momenten van inzicht, dan is er weer een stukje duister opgelost.
   Door de overgave aan de dualiteit, door de ervaring te ondergaan en door waarnemer te zijn kunnen we verder komen en niet door te doen alsof we ons kunnen permitteren om geen deelnemer te zijn. Dat is een luxe probleem, een gedachte die op kan komen in het vrije westen en niet als je door het lot voortgedreven wordt vanuit oorlogsgebieden.
   Die mensen ontkennen niet dat het duister bestaat die weten uit eigen ervaring dat het een feit is.
   Sommige beweren dat het radicaal mogelijk is ,nu op dit moment. Het zijn soms momenten die gegeven zijn om even die eenheid te mogen beleven. Als die ene uitzonderlijke mens verlicht wordt is daar een enorme inwijdingsweg aan vooraf gegaan, levens lang

 8. Heel mooi gezegd en ik ben het hartgrondig met je eens Jan: ‘…kunnen lachen over de zich herhalende onmacht om het anders te doen.’ Ach ja, wat kunnen mensen toch...
  Lees meer

  Heel mooi gezegd en ik ben het hartgrondig met je eens Jan: ‘…kunnen lachen over de zich herhalende onmacht om het anders te doen.’

  Ach ja, wat kunnen mensen toch eindeloos zeuren en zaniken over van alles wat in hun ogen niet deugt op deze wereld, zich niet realiserend dat ze steeds dieper in is het moeras der ontevredenheid wegzakken. Zonde!
  Als ik naar die zwaarmoedige gezichten kijk op straat word het mij soms zo zwaar te moede. Humor, en dan vooral het kunnen lachen om al die gekke en rare dingen die je op een dag allemaal doet en zegt is misschien wel het belangrijkste ingrediënt van een tevreden leven.

  Mijn devies: mensen van de geest zijn geestig, en mensen van de ziel zijn zielig.

  Behalve de notoire Mopperaars zijn er nog de onvermoeibare Predikers (de zelfverklaarde spreekbuizen van god) die de de mensheid overspoelen met letterknutselaarijtjes, zoals bijvoorbeeld:

  “Maar wie meent dat God denkt met zijn geest, leeft nog steeds in een illusie. Er is geen God. God is liefde. Er is alleen Liefde. Gedachtes komen en gaan, liefde blijft. Liefdevolle gedachtes of egoïstische gedachtes zijn allemaal producten van de body-mind. Je aandacht verplaatsen van je gedachtes/gevoelens/emoties naar gewoon Zijn, de ruimte die je in wezen bent, waarin alles komt en gaat, lichaam, gedachtes, gevoelens, ervaringen, is veel directer. Die ruimte, waarin alles verschijnt en verdwijnt, en verwelkomd wordt, dat is Liefde.”
  (citaat uit een reactie van Manann op je vorige stuk)

  Tja… ongetwijfeld met de beste bedoelingen geschreven, dat geloof ik best, maar er wordt ons wel iets als een onomstotelijke waarheid door de strot gefrommeld. Maar omdat het niet doorleefd is verwaait het spoedig zonder sporen na te laten en dat is ook goed.

  Guitige groet,

  Herm

  • Grapjas 🙂 je had mij te pakken Herm!

   • 🙂 Hartelijke groet oet Mestreech Leonie!

    Heb je nog veel plezier beleefd aan dat boekje over Findhorn trouwens? Misschien leuk om er hier eens wat over te schrijven?

    • Wees gegroet daar in het Limburgse beste Herm. Tja over dat boek Findhorn, het wat bijzonder aardig dat jou speurneus voor mij op zoek ging. Maar helaas was het niet het goede boek. ” God spoke to me ” is niet meer te verkrijgen in de Nederlandse vertaling. Wat graag had ik het nog eens gelezen en dan vooral hoe Eileen de periode doormaakte op het eiland Mull.
     Daar werd ze helemaal aan haar lot over gelaten en onderging ze een reiniging van al haar persoonlijke verlangens! Je leent zo een boek uit en dan komt het niet meer terug. Soms Herm, en dat zul je wel begrijpen, snap je een boek weer beter als je het later nog eens een over leest! Het is een van de boeken die mij diep raakte.
     Misschien komt het nog eens naar mij toe:)

     • Fijn Herm, hartelijk dank en ik ga jou advies opvolgen hier ben ik al heel blij mee:)

     • Hi Leonie,

      Oew, jammer dat dat niet het boek was dat je bedoelde. Maar… zo snel geven we het niet op natuurlijk 🙂 Op de link hieronder vind je het in digitale vorm (wel in het Engels) en nog gratis ook:

      https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=god+spoke+to+me+eileen+caddy+pdf

      Wil je het toch liever in het Nederlands hebben? plaats dan een advertentie op:

      http://www.boekenzoekdienst.nl/

      Kan even duren, maar een visser moet nu eenmaal wat geduld hebben nietwaar.

      Ja hoor, ik begrijp precies wat je bedoelt. Ik ben namelijk een heuse boekenwolf, vraag Jan maar, die kent het hol van de leeuw 🙂

      Laat me maar weten als het onverhoopt niet lukt, dan tappen we uit een ander vaatje!

      Hartgroet,

      Herm

  • Bij het nalezen van de reacties dacht ik toch echt even dat je plotselinge bekering had ondergaan door een 1 of andere monnik in het Limburgse. 🙂
   Maar achteraf kwam alles weer goed. groet,

   • Hahaha, ja, wie weet Jan!

    Kerken en kloosters zijn er hier nog genoeg. En als je de tekeningetjes in ‘De wetenschap der sacramenten’ van C. W. Leadbeater uit 1924 moet geloven hebben die gebouwen een gigantisch krachtveld rondom zodat je je (fiets)routes al zeer zorgvuldig moet plannen wil je er niet door beïnvloed worden! Hier merk je dat niet zo, maar afgelopen week in Amsterdam bekeek men mij al met zo’n blik van: lijkt verdorie wel of die vent een beetje licht geeft… Ik kan mijn zonnepanelen dus wel weer van de schuur af halen 🙂

    Hartelijke groet,

    Herm

 9. Dat is zo Jan.
  Verder ben ik het met Adrie eens dat de kwaliteit van je teksten prima zijn.

 10. Ook gegroet Jan! Ik lees nog stiekem mee hier, nu Netsamen gestorven is. Wel met welgemeende verbazing over hoe mensen de waarheid kunnen verdraaien en vervormen. Mensen hebben zelfs niet...
  Lees meer

  Ook gegroet Jan!
  Ik lees nog stiekem mee hier, nu Netsamen gestorven is.
  Wel met welgemeende verbazing over hoe mensen de waarheid kunnen verdraaien en vervormen.
  Mensen hebben zelfs niet de meest basale inzichten. Niet in de bankensector, niet in de bouw, niet bij de DWDD en evenmin op spirituele sites.
  Misschien wel de meest prangende vraag …….waar komt de behoefte om jezelf als profeet, terwijl je niets van het leven begrepen hebt, toch vandaan?
  Deze vraag stel ik mezelf in zijn algemeenheid kijkend naar de extreme zelfoverschatting die de mensheid teistert. Zowel individueel als collectief.
  Van alles klopt niets.
  Misschien wordt ik straks wel wakker en blijkt het gewoon Bananasplit te zijn.

  • Hallo Mark.

   Begrijp ik dat je een dierbare bent verloren?

   Het was motiverend om te lezen dat het jou ook zo verbaast. Het gaat bij mij nog wel wat verder. Ik kan geen media meer aan, zonder boos te worden. “alles staat op zijn kop.” (david icke)

   Daarom kwam ik op deze site. Ik hou van de spirituele zoektocht. Elke dag leren/begrijpen en groeien.

   En ieder heeft zijn rol/doel in dit leven. Met wat ik nu weet, (even kort door de bocht: de mensheid in slavernij) kan ik niet leven.

   Mensen geloven alles wat ze horen. En zolang ze niet de waarheid horen, kunnen ze niet kiezen. Nu is het zo dat, dat alleen als je diep zoekt, je achter de waarheid kan komen.

   Ik wil iedereen een keus geven, of ze leugens willen geloven. Dat is wat liefde mij wil laten doen.

   Elke verandering is gekomen door bezielde voorvechters. Als de draak 2 nieuwe koppen groeit, voor elke die ik eraf sla, zal hij herkent worden, totdat we gezamelijk alle hoofden tegelijk kunnen afhakken. (to much? 😉 )

  • Als ik naar het journaal kijk of naar al die andere nieuws en sensatierubrieken denk ik dat de wereld gek geworden is, volkomen krankzinnig. Altijd al geweest overigens…….

   Daartegenover probeer ik mij te voeden met de laatste stukjes natuur en lees hier de stukjes van Jan Verduin die herkenbaar zijn en troost bieden.
   Ik kan ook ontroerd raken door individuen die menselijk zijn in al hun kwetsbaarheid.

   Vanuit de geest gezien kunnen we door de verschijningsvormen, hoe wanstaltig dan ook, sterker worden. Dat geeft dan toch een zin aan mijn bestaan.

  • Mark,
   Als je doorziet dat van alles niets klopt kan wanhoop je bij de keel grijpen en je buiten de wereld plaatsen. Dat herken ik ook. Je valt van de ene verbazing in de andere.
   We accepteren blijkbaar nog steeds dat bestuurders hun al hoge salaris verdubbelen en vervolgens aan de laagstbetaalden zorgverleners vragen een deel van hun schamele inkomen in te leveren. Eindeloze lijst van voorbeelden.
   Het brengt mij terug bij de eenvoud en in mijn tuin ben ik een soort medeschepper.
   In het groot presteer ik niets noemenswaardig, maar dichtbij probeer ik mijzelf te zijn en van daaruit iets te verspreiden. Ik denk dan aan een uitspraak die ongeveer als volgt is: de mensen zijn zo druk bezig met ijdelheid en drukdoenerij waardoor alle tijd verloren gaat om naar de parels in eigen innerlijk te duiken.
   Zoals ik al schreef: het duister niet ontkennen en wel onder ogen durven komen, maar je er niet teveel door laten afleiding van wat jezelf kan doen dichtbij.
   Soms lachen om je zelf helpt ook…bananensplit is dicht bij.

 11. Bedankt voor deze totaal andere zienswijze op het begrip Liefde. Het lezen bracht een innerlijke schok teweeg, alsof ik opeens wakker werd voor de werkelijke betekenis, en niet wat wij...
  Lees meer

  Bedankt voor deze totaal andere zienswijze op het begrip Liefde.
  Het lezen bracht een innerlijke schok teweeg, alsof ik opeens wakker werd voor de werkelijke betekenis, en niet wat wij er graag van maken.
  Het hele artikel heeft overigens meer duidelijkheid gebracht over de zin van het bestaan.
  Dank daarvoor.
  Joost

 12. Precies. non-dualiteit is het grootste verzinsel van het ego. Als we eerlijk zijn en het beestje gewoon bij de naam noemen kunnen we niet anders dan concluderen dat dualiteit ook...
  Lees meer

  Precies. non-dualiteit is het grootste verzinsel van het ego.
  Als we eerlijk zijn en het beestje gewoon bij de naam noemen kunnen we niet anders dan concluderen dat dualiteit ook maar een soort korte samenvatting is. Het enige woord dat recht doet aan al het leven dat zich in en voor ons afspeelt is pluriformiteit.

 13. Het is fijn om niet te hoeven “discussieren”. Maar simpelweg naar elkaar luisteren, aanvullen, of wijzen op andere visies, zonder (ver)oordeeld te worden. Omdat vanuit liefde dat niet kan…. Of...
  Lees meer

  Het is fijn om niet te hoeven “discussieren”. Maar simpelweg naar elkaar luisteren, aanvullen, of wijzen op andere visies, zonder (ver)oordeeld te worden. Omdat vanuit liefde dat niet kan…. Of wel????
  Veroordeeld liefde het kwaad? Is het proberen creëren van bewustwording onder anderen een “veroordeling” van die anderen? En zelfs een teken van arrogantie?
  Hadden bepaalde autocraten/religies uit het verleden gelijk, als ze zeiden dat de mensheid gestuurd moet worden, omdat er te weinig bewust leven is en dat moet worden afgedwongen? (van 10 geboden tot Communisme)

  • Bijlage:

   Veroordeeld liefde het kwaad?
   *Nee het veroordeeld niet maar is wel in staat het kwaad te zien. Het bestrijden daarvan creëert een 7 koppig monster: sla je er een kop af komen er twee voor terug. Grenzen stellen en het versterken van de liefdekracht is het enige antwoord.
   Is het proberen creëren van bewustwording onder anderen een “veroordeling” van die anderen? En zelfs een teken van arrogantie?
   *Je kunt wel werken aan bewustwording als er een vraag is. Pas als de mens de juiste vraag weet te stellen is hij of zij toe aan het juiste antwoord, omdat in de vraag het antwoord besloten ligt. Ongevraagd kan ervaren worden als minachting en arrogantie.
   Hadden bepaalde autocraten/religies uit het verleden gelijk, als ze zeiden dat de mensheid gestuurd moet worden, omdat er te weinig bewust leven is en dat moet worden afgedwongen? (van 10 geboden tot Communisme)
   *Mensen hebben over het algemeen wel uiterlijke basis regels nodig zolang ze die innerlijk nog niet verwezenlijkt hebben. Autocraten en religies hebben de wereld weinig goeds gebracht.

© 2024 De Verwanten

Website door DunicoBoven ↑

Translate »