Ik bivakkeerde al enige tijd in het huis van mijn zoon in Amsterdam als een soort vakantieoppas, nog net voordat de coronacrisis uitbrak.
Ik fietste op zijn fiets door Amsterdam als een echte Amsterdammer, de rinkelende fietsketting in de krat voorop als fietsbel. Het is een bijzondere belevenis om als dorpsbewoner in de grote stad te kunnen zijn. Cultuur, geschiedenis, de grachten en parken, en ook bijzonder: de hele wereld is er vertegenwoordigd.

      In het mooie Vondelpark waar ik weer even bijkwam van alle drukte vroegen een paar engels sprekende mensen of ik een foto van hen wilde maken. Na het fotomoment wilde ik weer plaatsnemen op mijn bankje, terug in de anonimiteit, maar de twee jonge toeristen stelden zich aan mij voor: “Jozef en Ammylou uit de VS, Nebraska..Omaha.”
“Jan uit Holland, a small town on the coast, close to the town of Alkmaar.” Daar hadden ze nog nooit van gehoord, maar wat ze wel heel verrassend vonden… dat ze tegenover een echte Hollander stonden in levende lijve. “Are you a Dutchman, really?! Die waren ze nog niet veel tegengekomen. Ik voelde mij een soort oermens, een rariteit op klompen.

Gewoonlijk hou ik het in een drukke stad maar heel kort vol. De energie vloeit al snel uit mij en na korte tijd word ik dood en dood moe. Al die energieën, al die mensen met hun uitstraling vol van zielenkrachten. Het is een door elkaar weven van samensmeltende maar vooral tegenstrijdige energieën. Ieder mens op zich is een wereld in zichzelf met alle verwachtingen, problemen, zorgen, angsten, etc.

      Wat zo bijzonder is als je jezelf steeds beter leert kennen, dat je dan ook naar verhouding ook steeds beter je medemens leert kennen. Anders gezegd: als je werkelijk jezelf kent, ken je alle mensen. ‘Mens ken uzelf’ stond al gegrift in het voorportaal van Apollo’s tempel in Delphi. Het was en is nog steeds de grootste opdracht en uitdaging aan en voor de mensheid. Zelfkennis is van een groot belang om überhaupt ook maar iets aan jezelf te kunnen veranderen. Wat heb je aan alle kennis van de wereld als je nog niet eens jezelf kent?

      Levenslang geven we de ander de schuld van onze ellende, van onze depressies en onvrede. Lang leggen we alles buiten onszelf omdat we slachtoffer denken te zijn van een boze buitenwereld. Toch werkt die wereld ook mee aan die zelfkennis, het maakt onderdeel uit van het ondoorgrondelijke fenomeen dat liefde heet.
Ken uzelf is een proces van voortschrijdend inzicht door levenservaring. Geen boekenwijsheid kan de echte doorleefde levenservaring vervangen. Het is de weg van het denken naar  weten, van twijfel naar direct handelen, van ik en de anderen…  naar Wij.

      We zullen gevangen blijven in het rad van de wereld, het rad van wedergeboorte, gevangen in een wereld waar de strijd eeuwig doorgaat. Een schimmenspel van ego’s die denken al mens te zijn.
Waar ongelijkheid altijd streeft naar het weer in balans brengen, tot het weer doorslaat naar de andere kant, en zo verder.
Net zolang tot het individu zichzelf leert kennen en er achterkomt dat hij in het diepst van zijn wezen verbonden is met alles en iedereen…  dat hij de wereld zelf is.

      Zo fietste ik door Amsterdam met al die duizenden mensen uit alle windstreken van de wereld en ik voelde me op een bijzondere manier verbonden en een getuige van iets dat veel groter was dan mezelf. Er was geen verschil meer in land van oorsprong, taal of kleur. Ik voelde me boven mijzelf uitstijgen en opgenomen in een alles doorstralende liefde, mededogen, vreugde en een diepe ontroering, omdat ik ze allemaal bleek te kennen. Zij waren ik en ik was hen….
      Thuis gekomen zette ik de negende van Beethoven op met als Finale: ode an die Freude geënt op een gedicht van Von Schiller uit 1785. Hier is op een grootse en miraculeuze wijze bovenstaande ervaring in woord en muziek
omgezet. Het is tevens ook verkozen tot het Europese volkslied, maar het nationalisme woekert nog steeds door binnen Europa. Het eenheidsbewustzijn zal niet snel ingedaald zijn, jammer genoeg.
Maar welbeschouwd is dit het overkoepelende volkslied van alle volkeren op aarde, zoals deze uitvoering laat zien.
Luister naar de belofte dat eens alle mensen broeders zullen zijn….
***Tik op onderstaande link:
 
De negende van Beethoven: opname Japan met een 10.000 koppig koor

Weer terug naar>>  Sensitieve Beeld en Geestverwanten  privé groep.  Voor reactie, aanvulling of vraag, hier en op onze FB pagina mag ook gedeeld worden.   de Verwanten 


De Alleenganger>>inleiding en recensies. Verkrijgbaar rechtstreeks via de WINKELWAGEN of bij iedere plaatselijke of digitale boekhandel. (steun je plaatselijke boekhandel)


(Totaal aantal bezoeken: 399, 1 bezoekers vandaag)